Akkerbouw

Nieuws

Laag dividend HZPC-certificaat

Joure - Het dividend op HZPC-certificaten is vastgesteld op 1 euro per certificaat. Dat meldt HZPC. Dat is het laagste rendement in vijf jaar tijd, ondanks de hoge omzet en brutomarge die het handelshuis behaald heeft.

De omzet was met €280,6 miljoen het een na hoogst ooit. De brutomarge met €46,2 miljoen het hoogste ooit. De nettowinst bedroeg slechts €1 miljoen. Dat komt omdat een Egyptische afnemers niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan. De geringe winst was voor het pootgoedhandelsjuis reden het dividend te beperken.

Het rendement op HZPC-aandelen is afgelopen jaar gering, slechts 1,28 procent. Vrijwel net zoveel (of weinig)  als spaargeld op de spaarrekening van de Rabobank opbrengt. Een certificaat kostte afgelopen jaar €77,90 per certificaat. Afgelopen jaar was het rendement 5,8 procent. In seizoen 2010-’11 zelfs 13,2 procent.

Degenen die echter enkele jaren terug belegd hebben in certificaten, en deze dit jaar hebben verkocht, hebben wel flinke  beleggingswinsten gehaald. De koers van een certificaat is gestegen van €43,50 in 2008-’09 naar €77,90 in 2012- ’13.

Of registreer je om te kunnen reageren.