Akkerbouw

Nieuws

LTO vraagt om extra stikstof in spruiten

Den Haag - De akkerbouwvakgroep van LTO heeft het ministerie van Economische Zaken gevraagd om spruitentelers te compenseren voor het stikstofverlies door de overmatige neerslag in het afgelopen weekeinde. Het gaat om een verruiming van zeker 50 kilo zuivere stikstof per hectare.

Op veel plekken in het Zuidwesten viel 110 millimeter. Volgens Joke de Geus, voorzitter van de vakgroep akkerbouw in Zuid-Holland, leidde dit tot zuurstofloze omstandigheden in de grond. Daardoor wordt nitraat wordt omgezet in vrije stikstof, dat ontsnapt uit de bodem.
De huidige situatie is niet desastreus voor de teelt, maar een stikstoftekort gaat wel direct ten koste van de vitaliteit van het gewas en de kwaliteit van de spruiten.

In de afgelopen jaren werd bij dit soort verzoeken als grens steeds 60 millimeter neerslag in 48 uur aangehouden. "De stikstofgebruiksnorm voor spruiten is al aan de krappe kant. Om dat op te vangen, moeten telers vaak in andere gewassen op stikstof besparen", legt De Geus uit.
In het vijfde actieplan nitraatrichtlijn, dat op 1 januari van kracht wordt, is een calamiteitenregeling opgenomen die bij extreem weer de dosering van extra stikstof mogelijk maakt om verliezen te compenseren. Deze procedure komt in de plaats van de huidige ad-hoc-acties.

Of registreer je om te kunnen reageren.