Akkerbouw

Nieuws 3257 x bekeken

Kwaliteit aardappelen onzeker

Goes/Oud-Beijerland – Niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar in het hele Zuidwesten leidt wateroverlast tot rot in de resterende 20 procent van de aardappeloogst.

Bij de bewaarbaarheid van deze aardappelen worden vraagtekens gezet.

Akkerbouwers in het Zuidwesten hebben de aardappeloogst hervat, maar het valt erg tegen. “Het land wordt kapot gereden, we zien veel rot in het gewas en de stemming is grimmig”, ziet Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant. “Er wordt veel risico genomen om voor de verwachte neerslag zoveel mogelijk binnen te halen.” Remijn schat dat eind deze week nog 10 procent moet worden gerooid.

Aardappelen die lang onder water hebben gestaan, kunnen worden afgeschreven, zegt Nedato-directeur Wim van de Ree. “Telers gaan om die plekken heen en rooien de goede delen. Maar ook daar zitten rotte aardappelen tussen.”

Van de Ree vraagt zich af hoe de kwaliteit van de recent gerooide aardappelen is. “Hoe houdt de kwaliteit zich in de bewaring? Die partijen met hier en daar rot worden droog geblazen, maar ik weet niet of het goed komt. Die aardappelen zijn onbetrouwbaar. Het is mooi dat steeds meer aardappelen de grond uitkomen, maar het probleem van waterschade blijft.”

Er zijn na de hevige neerslag op 12 oktober zo’n vijftig schademeldingen binnengekomen bij verzekeraars Agriver en Vereinigte Hagel. Dit geeft een beperkt beeld, omdat lang niet alle akkerbouwers zijn verzekerd.

Remijn ziet dat loonwerkers van perceel naar perceel trekken, omdat niet overal waar dat gewenst is ook daadwerkelijk kan worden gerooid. Bovendien is de rooicapaciteit drastisch verlaagd. “Met een vierrijer kan je normaal gesproken wel 12 hectare per dag rooien, maar nu is 7 hectare a heel wat. En er is veel vraag naar rooimachines, want telers willen de aardappelen binnen hebben voor er weer regen komt. De voorspellingen zijn niet best, dus wordt de oogst nu een beetje geforceerd. Als er nog een keer regen overheen komt, gaan er echt delen van percelen verloren.”

Veel product heeft al twee keer in het water gestaan, want in juni ging er ook al een bak regen overheen. Ook Remijn vraagt zich af wat die aardappelen in de bewaarschuur gaan doen. “Over een maand wordt dat duidelijk.”

“De aardappelen komen redelijk nat binnen met redelijk wat rot erin. Dat verschilt per perceel, want het ene perceel staat boller dan het andere.”

Begin van deze week stond er nog zo’n 20 procent van de aardappelen vast, schat Remijn. “Intussen is er wel weer gerooid. Het gaat vooral om de late rassen als Agria en Markies.”

Verder voorziet Remijn schade in winterpeen, vooral puntrot. Hoe erg dat is, moet de oogst uitwijzen. “In witlofpennen en suikerbieten valt de schade over het algemeen mee. Wel zijn er heel wat tarwepercelen verzopen. Die telers wachten af wat daar nog van komt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.