Akkerbouw

Nieuws

Hommel beschermt tegen phytophthora

Wageningen - Bestuiven door hommels en bijen maakt fertiele aardappelplanten weerbaarder tegen phytophthora. Dat blijkt uit een proef van Wageningen Universiteit, uitgevoerd in het Gelderse Hengelo door onderzoekers Albert Corporaal en Anton Stortelder van Alterra.

In door hommels bevruchte aardappelen werd slechts één door knolphytophthora aangetaste knol gevonden. In het van insecten afgesloten proefveld, waarvan de aardappelen dus niet bevrucht konden worden, zijn veertien rotte knollen gevonden. Hetzelfde verband werd gevonden met ritnaaldenaantasting. In de bestoven planten was de ritnaaldenaantasting lager dan 10 procent, in de niet bestoven aardappelen meer dan 90 procent.

Dit biedt nieuwe inzichten voor geïntegreerde aardappelteelt, stelt Stortelder. Biologische telers zouden dan deze fertiele rassen kunnen selecteren, en telen in combinatie met een bloemrijke akkerrand. Ook zou het een uitkomst zijn voor burgers met een volkstuintje. Voordeel voor de gangbare akkerbouwer vlakbij deze tuintjes is dan weer dat ze niet uitgroeien tot phytophthorahaarden.

Fertiele aardappelrassen sluiten zich dus af voor infecties, nadat ze bevrucht zijn. Dit effect treedt dus alleen op in fertiele aardappelrassen, niet in steriele rassen, merkt Stortelder op. Fertiele aardappelplanten zijn rassen die nog 'ouderwets' bestoven kunnen worden door bijen en hommels. De bloemen produceren nectar en na bestuiven vormen deze planten besjes met zaad. Bildstar en Desiree zijn voorbeelden van fertiele aardappelrassen. De meeste moderne aardappelrassen zijn tegenwoordig steriel gemaakt. De planten bloeien nog wel, maar produceren geen nectar meer en kunnen niet meer worden bevrucht door insecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.