Akkerbouw

Nieuws

Handel verwacht grote graanoogst EU

Brussel - De EU heeft 27 miljoen ton graan meer geproduceerd dan in 2012. De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral gaat uit van een totale Europese oogst van 302,9 miljoen ton. Dat is 8,2 miljoen ton hoger dan de laatste prognose in juni. Daarmee is de prognose van Coceral voor de graanoogst in de EU hoger dan die van de International Grains Council (298,9 miljoen ton), het Amerikaanse ministerie van landbouw (299,1 miljoen ton) en marktbureau Strategie Grains (301,1 miljoen ton). De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca gaat uit van een Europese graanoogst van 298,9 miljoen ton graan.

Coceral schat de tarweproductie op 143,3 miljoen ton. De Nederlandse hectareopbrengst is de hoogste in de EU met gemiddeld 8,70 ton tarwe per hectare. Daarna volgt België met 8,62 ton en dan Ierland met 8,3 ton.

Coceral houdt de gerstoogst op 60,2 miljoen. De maisproductie komt op 65,4 miljoen ton. Dat is 800.000 ton minder dan in de juniprognose. Veel analisten denken dat de droogte in juli en augustus de mais meer schade heeft toegebracht en verwachten een maisoogst van hoogstens 64 miljoen ton.

Volgens Coceral heeft het graan in Europa een uitstekend groeiseizoen. Veel beter dan vorig jaar, toen veel landen last hadden van droogte of juist veel te veel regen. Bovendien was in de winter van 2011/2012 veel graan uitgewinterd.

Of registreer je om te kunnen reageren.