Akkerbouw

Nieuws 1168 x bekeken

Grotere voorraad graan en soja in VS

Washington – De VS heeft een onverwacht grote voorraad tarwe, mais en sojabonen. Dat drukt de prijzen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde maandagavond gegevens over de voorraden in de VS per 1 september. De cijfers van het USDA vallen veel hoger uit dan marktanalisten hadden voorspeld. Door droogte had de VS vorig jaar immers minder mais en sojabonen geoogst. En de nieuwe oogst was op 1 september nog niet begonnen.

Door cijfers van het USDA drukten de prijzen. De sojanotering in Chicago duikelde weer onder de 13 dollar per bushel (262 euro per ton). De maisprijs kelderde zelfs naar het laagste niveau in drie jaar. Bij tarwe viel de prijsdaling mee.

Volgens het USDA vallen de maisvoorraden hoger uit omdat er minder is verbruikt door de hoge prijs. Dat de sojavoorraad hoger is dan gedacht, verklaart het USDA uit een grotere oogst vorig jaar. De sojabonen hadden minder last van droogte dan verwacht. Ook bij tarwe gaat het USDA uit van hogere hectareopbrengsten.

Ondanks de hoge schatting van het USDA vallen de voorraden lager uit dan op 1 september 2012. Bij tarwe ligt er 12 procent minder in de silo’s dan een jaar eerder, bij mais en sojabonen is dat 17 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.