Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Goed jaar tabakstelers België

Brussel - De Belgische tabakstelers hebben een goed groeiseizoen achter de rug. Volgens de Krant van West-Vlaanderen komt de productie op ongeveer 120 ton tabak. De tabak is laat geplant, zegt secretaris Regine Feryn van het Tabakssyndicaat in de krant.

"De ideale periode om tabak te planten is rond 10 mei. Door de koude winter zijn de meeste tabakstelers eind mei begonnen, sommigen zelfs pas begin juni. Maar de warme zomer heeft de achterstand goedgemaakt. Tabak is een tropische plant en heeft dus vooral veel zon, en op tijd ook wat regen nodig."

De goede oogst doet het slechte oogstjaar 2012 vergeten. Feryn: "Heel wat telers hebben vorig jaar slechte resultaten behaald door wateroverlast. Door onweer en hagelbuien verloren twee telers in Vlamertinge en Wervik zelfs hun hele oogst. Voor dit jaar is er gelukkig geen enkele schadegeval bekend."

België telde ooit vierhonderd tabakstelers. Nu zijn er nog bijna zestig over, waarvan de meeste in West-Vlaanderen. Feryn: "Het quotum bedraagt 120 ton. Alle tabak wordt op contract geteeld. Dit jaar stond er een kleine 45 hectare tabak die bestemd is voor zeven Belgische fabrikanten. Maar in het kader van anti-rookcampagnes bouwt Europa de subsidies voor tabakstelers af. We weten niet wat dat gaat betekenen voor de telers."

Laatste reacties

  • tveer

    goedendag ik partukulier met een grote volkstuin waar ik ieder jaar aardappellen teel nu hoor ik dat de poeier om mijn bewaar aardappellen mee te poeieren er uit gaat is dit waar en wat moet men dan gebruiken om aardappellen te bewaren vr gr Ton

  • Videofarmer

    Rijpe appelen in de buurt remt het kiemen van de aardappels.

Of registreer je om te kunnen reageren.