Akkerbouw

Nieuws 671 x bekeken

Efsa vindt verbod transgene mais onrechtmatig

Brussel – Het verbod op de transgene mais MON 810 in Italië en Luxemburg is onrechtmatig. Volgens de Europese voedselautoriteit Efsa hebben de twee lidstaten onvoldoende wetenschappelijk bewijs aangeleverd om een teeltverbod te rechtvaardigen.

MON 810 is een transgene maissoort van Monsanto die via genetische modificatie een Bt-eiwit produceert dat de maisstengelboorder doodt. De mais mag in diverse lidstaten niet worden geteeld, ondanks dat het in 1998 een Europese teelttoelating kreeg. Het is de enige transgene mais in de EU die is toegelaten. De Europese Commissie verzocht de Efsa om de onderbouwing van de teeltverboden in Italië en Luxemburg te onderzoeken. De mais mag ook niet geteeld worden in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Griekenland, Bulgarije en Polen.

Volgens de Efsa kunnen Italië en Luxemburg niet wetenschappelijk aantonen dat een verbod de gezondheid en het milieu beschermt. Dat de lidstaten zorgen hebben over vermenging van transgene mais met niet-gemodificeerde soorten of dat ze problemen voorzien door de machtsconcentratie bij veredelingsbedrijven, is niet aan de Efsa om te beoordelen, stelt de autoriteit. Italië vroeg in april aan de Europese Commissie om de teelttoelating van Mon 810 te herzien.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde vorige week dat geen enkele lidstaat een genetisch gemodificeerd gewas kan tegenhouden als het gewas een toelating heeft en op de Europese rassenlijst staat. Dat mag ook niet als er nog geen regels zijn opgesteld voor het naast elkaar telen van GMO-gewassen en gangbare gewassen. Deze zaak draaide om de toelating die Pioneer Hi-Bred heeft aangevraagd voor de transgene mais Pioneer 1507. De Efsa heeft deze mais veilig bevonden.

In 2011 concludeerden onderzoekers van het Duitse overheidsinstituut Bayerischen Landesanstalt für Landwirtschaft en de Technische Universiteit in München dat het Bt-eiwit uit MON 810 volledig afbreekt in de bodem. Het hoopt zich daarom niet op als ieder jaar op hetzelfde perceel de mais wordt geteeld. Het Bt-eiwit is niet terug te vinden in melk van koeien die MON 810 kregen gevoerd. Dat geldt ook voor het cry1Ab-gen dat kunstmatig is ingebracht in de mais om het resistent te maken tegen insecten. De mais had ook geen invloed op melkproductie en diergezondheid.

De onderzoekers hadden negen jaar op hetzelfde perceel MON 810 geteeld. De onderzoekers constateren wel dat Bt-eiwit na de oogst achterblijft op het veld. Maar dat wordt snel afgebroken in de bodem. In het voorjaar was het eiwit niet meer terug te vinden in de grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.