Akkerbouw

Nieuws 748 x bekeken

EU belast import biodiesel

Brussel – De Europese Commissie wil de importheffing op biodiesel uit Argentinië en Indonesië verhogen. De Commissie vindt dat beide landen de Europese biodieselsector kapot maken door dumping.

Volgens de Commissie subsidiëren Argentinië en Indonesië de export van biodiesel veel meer dan de export van grondstoffen waar biodiesel van wordt gemaakt. De Commissie vindt dat sprake is van dumping, omdat de exporteurs door de subsidie de biodiesel onder de kostprijs kunnen verkopen in de EU.

Vorig jaar onderzocht de Commissie de import van biodiesel. De brancheorganisatie European Biodiesel Board (EBB) had hier om gevraagd. De resultaten leidden in mei tot een verhoging van de importheffing. De Commissie wil de heffingen nu verder verhogen. Argentijnse bedrijven betalen dan 215 tot 250 euro per ton biodiesel en Indonesische 120 tot 180 euro.

De EBB vindt het voorstel een stap in de goede richting. Maar de verhoging gaat niet ver genoeg, zegt secretaris-generaal Raffaello Garofalo. “Ook met de nieuwe heffing blijft dumping mogelijk. Door de dumping staan veel fabrieken stil of draaien op halve kracht. Het is onacceptabel dat dergelijke oneerlijke handel kan plaats vinden.”

Volgens de Commissie verbruikte de EU in 2011 zo’n 11,2 miljoen ton biodiesel. Daarvan was 22,5 procent afkomstig uit Argentinië en Indonesië. In 2009 was dat 9,1 procent. De Commissie stelt dat de Europese industrie een productiecapaciteit heeft van 21,5 miljoen ton biodiesel per jaar. In 2011 is 8,5 miljoen ton geproduceerd. Zo’n 60 procent van de capaciteit werd niet gebruikt vanwege de goedkope import.

Of registreer je om te kunnen reageren.