Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Commissie verwacht grotere graanexport EU

Brussel – De Europese Commissie verhoogt de prognose voor de graanexport. In de nieuwe graanbalans gaat de Commissie er van uit dat de EU dit seizoen 29,6 miljoen ton graan exporteert. In de septemberprognose was dat 27,4 miljoen ton.

De Europese graanexport loopt als een tierelier. In de eerste vier maanden van dit seizoen (juli tot en met 22 oktober) is 14,54 miljoen ton graan geëxporteerd. Vorig seizoen was tot 22 oktober 8,06 miljoen ton graan uitgevoerd.

De graanexport kan niet in dit tempo doorgaan, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Zo veel graan is niet beschikbaar. Ondanks dat de EU meer graan oogst dan vorig seizoen. Bovendien wordt er minder geïmporteerd. De Commissie verwacht voor het hele seizoen een import van 12,8 miljoen ton graan. Er is tot nu toe 2,73 miljoen ton ingevoerd. De importcijfers van de Commissie zijn te positief. Er is niet alleen meer tarwe beschikbaar in de EU. Die is ook nog eens van goede kwaliteit. Tarwe in Rusland en Oekraïne is te duur voor de EU. Zelfs als de invoerheffing van 12 euro per ton binnen de TRQ-regeling zou wegvallen, dan nog is tarwe uit die landen duurder dan Europese tarwe."

De Commissie verwacht dit seizoen een graanoogst van 303,4 miljoen ton. Dat is bijna 1 miljoen ton minder dan in de septemberprognose. De oogst is 7,9 procent groter dan vorig seizoen, ondanks dat het areaal met 0,5 procent is geslonken.

Door de goede oogst groeien de graanvoorraden in de EU. Dit seizoen begon volgens de Commissie met een voorraad van 27,5 miljoen ton graan. Dat was genoeg om 5,20 weken verbruik te overbruggen. Het seizoen eindigt op 30 juni 2014 met een voorraad van 36,7 miljoen ton, genoeg voor 6,94 weken verbruik. Als de import lager uitvalt, zoals het productschap verwacht, dan wordt de voorraad wat krapper.

Eén reactie

  • ed12345

    ik denk dat veel usa mais naar de eu zal gaan hier wordt nu farm gate $168 geboden dat is $100 minder dan vorig jaar die lage prijs zal ook de andere granen mee omlaag trekken
    hier in n.america willen de varkens en vleesvee houders al grotere aantallen gaan houden

Of registreer je om te kunnen reageren.