Akkerbouw

Nieuws 1107 x bekeken

Chemiebedrijven beraden zich op koerswijziging

Amsterdam – Chemiebedrijven beraden zich op een andere manier van werken omdat de wereldwijde toenemende vraag naar voedsel een duurzame productie vereist.

Dit betekent dat er met minder input meer moet worden geproduceerd per hectare. Dus: van middelenpromotie naar middelenreductie.

Dat is de belangrijkste conclusie van Piet Boonekamp, wetenschapper bij Wageningen UR, op het tweedaagse congres Crop World Global 2013 dat deze week in de Amsterdamse RAI werd gehouden.

“De eerste uitdaging van deze bedrijven is kennis ontwikkelen die het verhogen van de gewasproductie combineert met het verhogen van de duurzaamheid. En dat vertalen in producten, diensten en adviezen voor de praktijk”, legt Boonekamp uit. “De oplossingen zijn veel diverser en complexer dan de bemestings- en gewasbeschermingsmiddelen van nu. Die nieuwe kennis moet door onderzoek nog worden ontwikkeld. Dit is hun grote uitdaging en daar gaan ze helemaal voor.”

De grote chemiebedrijven transformeren van middelenverkopers naar gewasondersteuners, ziet Boonekamp. “Ze gaan ondersteunen in het hele proces van gewasproductie. Daarvoor gaan ze een breder pakket verkopen en moeten ze werken aan een ander verdienmodel. De kennis die zij vergaren, moet natuurlijk wel worden terugverdiend. Dat is hun uitdaging voor de komende jaren.”

Boonekamp verzorgde de module gewasproductie. “Er zijn heel goede lezingen gehouden waarin duurzaamheid breed is besproken”, vertelt hij. Het aantal bezoekers viel hem wat tegen. “Zo’n honderd mensen, dat hadden er ook wel vijfhonderd mogen zijn.”

Dat komt vooral door het doelgericht uitnodigen van bezoekers, het congres was puur gericht op de industrie en vroeg hoge prijzen voor deelname. “Daardoor waren er goede mogelijkheden om te netwerken.”

Het besef dat we duurzamer voedsel moeten produceren, drong heel ver door en kwam bij de lezingen duidelijk naar voren. “We stropen samen de mouwen op om het voedselprobleem aan te pakken, die sfeer hing er. De betrokken bedrijven, die aan het roer staan hiervan, hebben grote uitdagingen voor de boeg en daarbij voldoende middelen voor handen om meer met minder te doen. Het geeft een positief gevoel. Door technologische ontwikkelingen als precisielandbouw en robotisering blijft het ook voor jongeren interessant om boer te zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.