Akkerbouw

Nieuws 679 x bekeken 2 reacties

Campagne tegen 'vuil' suikerriet

Utrecht - Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad begint een wereldwijde campagne om multinationals aan te sporen mee te doen met verbeteringen van de suikerrietproductie. Multinationals als Shell, BP, Mars en The Body Shop reageren positief. Zij zijn maandag aanwezig bij de start van de campagne in Londen.

Dit maakte Solidaridad zondag bekend. De organisatie benadrukt een positieve campagne te beginnen om zo bedrijven sneller mee te krijgen. Het ongefundeerd aan de schandpaal nagelen van ondernemingen werkt volgens de organisatie niet meer, omdat ze dan volledig dichtslaan. Solidaridad zegt maandag een samenwerking met een groot internationaal bedrijf aan te kondigen om de gevolgen van de suikerrietproductie in Centraal-Amerika te verbeteren.

,,De betrokkenheid van de bedrijven is cruciaal voor het bewegen richting een gezonde suikerrietsector, met positieve effecten op mens en milieu'', zegt Sven Sielhorst van Solidaridad. Maandag zijn ook Suikerunie, Mondelez, Bacardi en Marks and Spencer aanwezig.

Solidaridad denkt snel met onder meer deze bedrijven om de tafel te gaan zitten om te praten over verbetering in de suikerrietproductie. Inmiddels hebben meerdere multinationals aangegeven samen te willen werken. Solidaridad gaat de komende maanden met deze organisaties verder praten over de verbetering in de suikerrietproductie.

Rietkappers moeten nu vaak onbeschermd loodzwaar werk doen. ,,Het werk is ongezond, er gebeuren veel arbeidsongelukken en in Centraal Amerika veroorzaakt het vaak dodelijke nierproblemen. Bij de teelt van suikerriet wordt vaak veel te veel water gebruikt. Ook meststoffen worden ondoelmatig gebruikt en het afbranden van suikerriet is heel slecht voor het milieu.''

Laatste reacties

  • agratax2

    Deze actie zal veel werkelozen opleveren in deze landen. Worden de suikerarbeiders duurder door betere sociale voorzieningen, gaan de plantages over op mechanisatie. Hebben ze geen gezeur meer van de NGO's die zich overal mee bemoeien, meer zekerheid m.b.t. oogst zekerheid. Kan de geindustrialiseerde wereld weer meer machines afzetten en zal de omzet aan brandstof (diesel etc.) stijgen. Oei het milieu, dan moeten de mensen maar duurdere alternatieve energie gaan gebruiken in hun huishoudens en dat terwijl ze geen werk hebben.

  • sielhorstsolidaridad

    @agratax1
    Solidaridad zet zich ervoor in dat mensen die in de landbouw werken fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hebben, en een fatsoenlijk loon. Het in stand houden van armoede om mensen aan het werk te houden is de wereld op zijn kop. Op een gegeven moment leiden betere arbeidsvoorwaarden inderdaad tot mechanisatie, zoals dat de afgelopen eeuw ook in Nederland gebeurde. Solidaridad is daar voorstander van, omdat dit banen oplevert van een betere kwaliteit en met een hogere beloning. Wel vinden we dat deze transitie verantwoord plaats moet vinden. In Brazilië ondersteunen we daarom bijvoorbeeld een programma dat overvloedige suikerrietkappers herschoolt, zodat ze binnen of buiten de suikerrietsector een betere baan kunnen vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.