Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Bolle akkers terug in oorspronkelijke staat

Asten - Normaal agrarisch gebruik van grond is niet overal hetzelfde. Dat zegt de Raad van State in een uitspraak over het besluit van de Noord-Brabantse gemeente Asten om een tuinder op te dragen de egalisatie van bolle akkers ongedaan te maken.

De gemeente droeg het bedrijf in 2011 op om een aantal percelen terug te brengen in de oorspronkelijke vorm. Het bedrijf had de gronden, die volgens het bestemmingsplan als cultuurhistorisch waardevol werden aangeduid, geëgaliseerd en laten diepploegen. Die werkzaamheden konden niet zonder vergunning worden uitgevoerd en daarom gelastte de gemeente onder oplegging van een dwangsom, de grond weer in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Het bedrijf voerde aan dat de werkzaamheden kunnen worden aangeduid als normaal agrarisch gebruik. De rechtbank in Den Bosch was het daarmee niet eens. En de hoogste bestuursrechter ondersteunt nu dat oordeel van de Bossche rechters.

Weliswaar kan diepploegen en egaliseren in andere situaties normaal agrarisch gebruik zijn, op deze percelen was dat niet het geval.

Volgens een archeologisch onderzoeksbureau zullen herstelwerkzaamheden op de bolle akker mogelijk schadelijke gevolgen hebben voor de aanwezige archeologische waarden. In maart van dit jaar wilde het bedrijf nog tot een vergelijk komen met de gemeente, maar dat is door de gemeente afgewezen. Die wilde de nu gedane uitspraak van de Raad van State afwachten.

Eén reactie

  • ed12345

    Wat is in dit geval ;Archeologische waarden?Dat terug brengen in oorspronkelijke staat na diepploegen lijkt mij een moeilijke opgaaf
    Ik heb zwaar de indruk dat er nogal wat mensen rondlopen die erg druk zijn met het bewijzen dat hun job noodzakelijk is maar eigenlijk bar weinig te doen hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.