Akkerbouw

Nieuws 1888 x bekeken 1 reactie

Betalingsprobleem in Egypte drukt winst HZPC

Joure – De nettowinst van pootaardappelhandelshuis HZPC heeft afgelopen jaar ernstig geleden onder het uitblijven van betalingen door een distributeur in Egypte.

Het handelshuis heeft maatregelen getroffen, maar door de problemen in Egypte is de nettowinst in het afgelopen jaar gedaald naar 1 miljoen euro. Vorig seizoen boekte het bedrijf nog een nettowinst van 4,4 miljoen euro.

Aan de omzetkant maakte het pootaardappelhandelsbedrijf wel een topjaar mee. De omzet steeg tot boven de 280 miljoen euro. Dit is de op één na hoogste omzet ooit voor HZPC. De brutomarge steeg zelfs naar het hoogste niveau ooit met in totaal 46,2 miljoen euro. Het resultaat voor belastingen werd echter gedrukt tot 1,5 miljoen euro, tegen 5,5 miljoen euro vorig seizoen.

Volgens HZPC is inmiddels een nieuwe distributeur in Egypte gevonden die wel goede betalingszekerheden kan bieden. Het handelshuis heeft met deze nieuwe distributeur een regeling getroffen om ook de betalingen van de oude distributeur na te komen.

HZPC is vastbesloten marktaandeel te winnen in de groeimarkten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dit ondanks de politieke onrust die de afzet en betalingen van pootgoed in deze landen bemoeilijken.

"Buiten de Egyptische perikelen, is afgelopen jaar een van de recordjaren van HZPC. Omdat we positie willen nemen in opkomende economieën, moet HZPC soms op onconventionele wijze zakendoen, bijvoorbeeld zonder de betalingszekerstelling van een documentair accreditief. Dat maakt het mogelijk zaken te doen, maar brengt ook risico´s met zich mee. HZPC heeft de solide vermogens- en liquiditeitspositie om de risico's van een dergelijke expansiestrategie te kunnen absorberen", reageert HZPC‑directeur Gerard Backx.

Eén reactie

  • agratax2

    Zou Bakx ook zaken doen op deze wijze als het zijn eigen geld betrof?

Of registreer je om te kunnen reageren.