Akkerbouw

Nieuws 1453 x bekeken 1 reactie

Belgische fritesrassen brengen 43 ton per hectare op

Kruishoutem – De Belgische eindopbrengst van de fritesgeschikte rassen Fontane, Asterix en Innovator bedraagt 43 ton per hectare in de grootte 50 mm opw. Dat hebben de proefcentra voor aardappelteelt in Vlaanderen (PCA) en Wallonië (Fiwap) bekendgemaakt.

De nagroei sinds voorgaande proefrooiingen in augustus viel erg gevarieerd uit, maar bedroeg voor Fontane gemiddeld 12 ton per hectare.

In vergelijking met voorgaande seizoenen is de bruto hectare-opbrengst van alle drie de rassen minder. Fontane haalt nu 49 ton per hectare met 88 procent grof, het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren is 53 ton, met grofte tussen 82 en 95 procent. Voor Asterix is de opbrengst 49 ton per hectare met 89 procent grof (vijfjarig gemiddelde: 55 ton per hectare en 81 tot 93 procent grof), voor Innovator is het 50 ton ton hectare met 86 procent grof. In 2011 en 2012 waren de opbrengsten respectievelijk 67 en 49 ton per hectare.

Van alle drie genoemde fritesrassen was de friteskwaliteit goed tot uitstekend.

Eén reactie

  • henk 60

    Nou PCA omhoog die aardappel notering.

Of registreer je om te kunnen reageren.