Akkerbouw

Nieuws 987 x bekeken

Beierse aardappeloogst zakt naar naoorlogs dieptepunt

München - In Beieren mondt de aardappeloogst door de ongunstige weersomstandigheden van het afgelopen seizoen uit in een dieptepunt.

Volgens de raming van het statistiekbureau van deze Zuid-Duitse deelstaat is 30 procent minder geoogst dan gemiddeld in de voorafgaande zes jaar. Ten opzichte van vorig jaar is sprake van een min van 28 procent. De telers rooien uitgaande daarvan 1,35 miljoen ton bij hectareopbrengsten van 31 ton tegen ruim 43 ton gemiddeld in de jaren 2007-2012. De hectareopbrengst is nog geen naoorlogse laagterecord (in 2003 werd nog minder gerooid per hectare), maar de totale opbrengst wel.

Ook in Duitsland als geheel is minder geoogst, namelijk 13,4 procent minder dan vorig jaar, zoals vorige week al bekend werd gemaakt door het landbouwministerie. De totale Duitse aardappelenoogst wordt geraamd op 9,2 miljoen ton: 17,7 procent onder het langjarig gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.