Akkerbouw

Nieuws

BKD verlaagt wederom tarieven in 2014

Lisse – Bijna alle tarieven van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) worden voor 2014 met 2 procent verlaagd. Uitzondering zijn de tarieven voor opplantmonsters, deze worden 4 procent lager.

Nadat eerder dit jaar de tarieven van PCR-toetsen tijdelijk met 20 procent zijn verlaagd, is deze maatregel nu blijvend. De kosten per virustoetsing zijn in 2014 nagenoeg allemaal op € 16,50 geprijsd, een korting van 8 tot 23 procent.

De jaarbijdrage teelt gaat vanaf 2014 standaard uit van het gebruik van het digitaal klantenloket. Hiervan maakt ruim 80 procent van de telers nu gebruik. Wie het niet gebruikt, kan rekenen op een toeslag van 55 euro per jaar.

De tariefsverlaging is mogelijk door schaalvergroting, investeringen in apparatuur en centrale monsteropplant en door een wederom toegenomen efficiëntie in de gehele organisatie.

Ook in 2014 is voldoende ruimte voor onderzoek en voor ontwikkeling en training van medewerkers. De inkomsten uit reguliere keuringsactiviteiten nemen, mede door de tariefsverlaging, in 2014 af met 185.000 euro (3 procent). De inkomsten uit het werk voor klanten buiten de sector zijn in 2014 ongeveer 205.000 euro hoger dan dit jaar. Dit is vooral toe te schrijven aan het meer verhuren van BKD-medewerkers aan andere keuringsdiensten en instanties.

De lasten van de BKD stijgen volgend jaar met 2 procent, vooral door de afschrijving op gebouwen en machines. De personeelskosten van de BKD dalen het meest (0,6 procent) door de investering in productiemiddelen waarmee het werk efficiënter kan worden verricht.

Onderaan de streep houdt BKD naar verwachting 107.000 euro over in 2014.

De begroting en tarieven voor 2014 zijn voor goedkeuring aan het Ministerie van Economische Zaken voorgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.