Akkerbouw

Nieuws 1218 x bekeken

Areaal graszaad groeit, contractprijzen stabiel

Doetinchem – Het graszaadareaal voor oogst 2014 stijgt licht. De contractprijzen blijven stabiel of dalen iets. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stond er dit jaar 12.310 hectare graszaad in Nederland.

Directeur Edwin van Sligter van graszaadbedrijf Euro Grass verwacht een groei naar zo’n 14.000 hectare. “Door de natte herfst van 2012 is niet al het gecontracteerde areaal ingezaaid. Maar de goede oogst compenseerde dat. Ik verwacht voor Euro Grass een stabiel areaal. De afzetmarkt is de laatste jaren ook stabiel. De contractprijzen voor oogst 2014 dalen licht ten opzichte van dit seizoen.”

Ook Barenbrug verwacht een lichte areaalgroei in Nederland, zegt Joop Bouwkamp, hoofd Productie. “Door het mooie weer kan alle gecontracteerd areaal worden gezaaid. De contractprijzen voor de telers blijven ongeveer gelijk of stijgen iets. De afzetmarkt ziet er goed uit.”

Vandijke Semo contracteert 20 procent meer graszaadareaal, zegt directielid Bert-Jan van Dinter. “Een paar opdrachtgevers wil zaad hebben voor hun nieuwe rassen. Toch zakt de gemiddelde graszaadprijs 10 procent. Onze afnemers wijzen naar de gedaalde tarweprijs, net zoals wij enkele jaren geleden hen wezen op de gestegen tarweprijs.”

Bij Innoseeds krimpt het areaal 10 tot 15 procent, zegt productiemanager Wim Geluk. “Dat komt door de goede oogst van dit jaar. Voor heel Nederland verwacht ik een lichte areaalgroei. De afzet loopt goed. Door de droogte worden veel grasland, gazons en sportvelden opnieuw ingezaaid. De contractprijzen blijven overwegend gelijk aan oogst 2013, maar die van een aantal Engels raaigrassen dalen licht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.