Akkerbouw

Nieuws

Alternatief certificeringsprogramma duurzame soja

Den Haag – De US Soybean Export Council lanceert een certificeringsprogramma voor duurzame soja dat als alternatief moet dienen voor de Round Table for Sustainable Soy (RTRS), met de naam SSAP.

Volgens de organisatie van soja-exporteurs voldoen Amerikaanse boeren aan alle relevante criteria van de RTRS, zonder producenten of afnemers op extra kosten te jagen. In plaats van jaarlijkse audits op elke boerderij, worden steekproefsgewijs audits gedaan bij 5 procent van de bedrijven.
Deelnemers aan de RTRS hebben zich tot doel gesteld voor 2015 hun volledige sojabehoefte in te vullen met grondstoffen die gecertificeerd zijn volgens de RTRS of een gelijkwaardig systeem. Producenten in Argentinië en Brazilië schrijven zich toenemend in voor de RTRS, maar Amerikaanse boeren vinden het systeem vooralsnog duur en omslachtig. De VS kent het SSAP-programma voor duurzame sojaproductie sinds 1985 en koppelt er nu een certificeringsschema aan. Er is gekozen voor beperkte audits omdat het alternatief duur zou zijn en in de VS in het verleden altijd meet dan 90 procent bleek te voldoen.
Bestuursvoorzitter Jim Sutter van de exportorganisatie benadrukt tijdens een bijeenkomst in Den Haag dat de VS een lange geschiedenis heeft met duurzame productie. “Sommige criteria zijn ontworpen voor landen met onduidelijke landrechten of illegale kap van regenwoud. De VS is net Europa en regenwoud hebben we niet.” Een analyse van professor Marty Matlock van de Universiteit van Arkansas, die bij geen van de programma’s direct betrokken is, geeft hem gelijk. Uit onderzoek van Matlock blijkt dat SSAP voldoet aan 84 van de 98 elementen van RTRS.
Matlock “Volgens de RTRS-criteria moet een boer bij een vacature altijd de lokale gemeenschap eerst inlichten. Misschien is dat relevant in arme gemeenschappen in Zuid-Amerika waar buitenlandse investeerders grote plotten innemen maar een Amerikaanse sojateler werkt vooral met machines en als er een vacature is, plaatst hij deze op Monsterboard. De mensen die dan reageren wonen echt niet een staat verderop.” Een ander punt is het doen van een verplicht assessment van in hoeverre gemeenschapsrechten worden gerespecteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.