Akkerbouw

Nieuws 1048 x bekeken

Afrika blijft groeimarkt voor uienexport

Zoetermeer – Afrika is in het huidige uienseizoen veruit de belangrijkste afzetmarkt voor exporteurs. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De verscheping van uien naar Afrika is in de weken 30 tot en met 35, ofwel de tweede helft van juli en geheel augustus samen, goed geweest voor 8.000 ton méér dan vorig jaar en bedroeg bijna 60 procent van het totaal. De opwaartse trend van de afzet in Afrika, vooral het noordwesten (Senegal), die de laatste jaren waarneembaar was in vooral de eerste helft van het uienseizoen, lijkt dus door te zetten. Ter indicatie van de al gerealiseerde afzetgroei: in de eerste helft van het seizoen 2012/2013 is vergeleken met dezelfde periode van 2010/’11 bijna 50.000 ton uien meer verscheept naar Afrika.

In de periode waarover het Productschap Tuinbouw van het lopende seizoen exportgegevens heeft, is naast Afrika nog een andere bestemming goed voor veel buitenlandse afzet van uien: het Verenigd Koninkrijk. Daar ging in de weken 30 tot en met 35 een hoeveelheid van 12.500 ton uien heen. Ten opzichte van vorig seizoen is het volume dat de Britse markt heeft opgenomen weliswaar amper de helft, maar in 2012 had men daar uitzonderlijk weinig eigen uien beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.