Akkerbouw

Nieuws 1976 x bekeken 1 reactie

Aardappeloogst in Europa bijna klaar

Doetinchem – De aardappeloogst in Engeland loopt opnieuw achter, maar minder dan vorig jaar. Ook in Rusland komen de aardappelen traag uit de grond. In de rest van Noordwest-Europa is de oogst bijna afgerond.

Volgens het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) is in Nederland de aardappeloogst vrijwel klaar. "Op een paar honderd hectare na in met name het zuidwesten zijn alle aardappelen gerooid. In het zuidwesten is zoveel mogelijk verder gerooid, maar het rooien onder natte omstandigheden kan nog een staartje krijgen. In een aantal gevallen is melding gemaakt van rot in de box."

Volgens Aviko Potato staan in Gelderland nog de meeste aardappelen in de grond, ongeveer 15 procent van het areaal. Daarna volgt het zuidwesten met 10 procent, meldt Aviko op de website. In de rest van Nederland is het minder dan 5 procent.

De beurs in Goes startte dit jaar met een notering van 16 tot 19 euro per 100 kilo fritesaardappelen droog uit de schuur. Dat is één van de hoogste startnoteringen van de laatste 30 jaar. Alleen in 2006 en 2012 waren de eerste noteringen voor fritesaardappelen hoger. De eerste exportnotering van 2010/2011 was ook hoger dan die van dit seizoen. Dat kwam omdat Rusland in 2010 door droogte een kleine oogst had en veel aardappelen moest importeren.

Volgens het Belgische onderzoeksinstituut PCA zit in Frankrijk en België nog een paar procent van het areaal in de grond. In Vlaanderen zijn veel aardappelen onder natte omstandigheden gerooid. De bewaring van de aardappelen vraagt extra aandacht, stelt PCA.

Aviko meldt dat in Frankrijk 90 tot 95 procent van de oogst is voltooid. Ook in Noord-Frankrijk viel half oktober veel regen. Daardoor lag de oogst stil. Aviko kan nog niet inschatten welke gevolgen de overvloedige neerslag heeft op de bewaarkwaliteit. Die in België lijkt redelijk goed.

In Groot-Brittannië loopt de oogst stroever, maar wel sneller dan de dramatische verlopen oogst van vorig jaar. De Potato Council schat dat 105.000 hectare aardappelen is gerooid. Dat is 86 procent van het totale areaal van 122.200 hectare. Vorig jaar was op 26 oktober 78 procent gerooid. In 2011 was dat al 98 procent. In Ierland zat eind vorige week nog bijna de helft van de aardappelen in de grond.

In Rusland verloopt de oogst ook moeizaam door de vele regen. PCA schat dat daar nog 40 procent van de aardappelen in de grond zit.

Eén reactie

  • ed12345

    Als ik het zo lees is rusland geen ideal aardappelland vroeger in USSR tijd bleven ze vaak in de grond of het liep fout met de bewaring ,het schijnt nu ook nog niet helemaal op rolletjes te lopen .Maar ja het is een onwijs groot land bezig met een enorme inhaal slag te maken Jeroen en Arie en Han kunnen hier waarschijnlijk meer het fijne van vertellen

Of registreer je om te kunnen reageren.