Akkerbouw

Nieuws 3063 x bekeken 6 reacties

'Weinig uitval in wintergraan Oekraïne'

Kiev – Het wintergraan in Oekraïne staat er uitstekend bij. Dat meldt het marktbureau Ukragroconsult. Volgens het bureau is de gewasstand in jaren niet zo goed geweest.

In de Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, is de helft van het wintergraan verloren gegaan door vorst. Maar in de andere belangrijke productieregio’s, zoals

Cherkasy, Kharkiv en Poltava, is 95 tot 98 procent van het wintergraan onaangetast gebleven. “Daardoor heeft het gewas de potentie een grote productie te leveren. In de herfst is veel graan goed gekiemd. En er is voldoende sneeuw gevallen om het graan te beschermen tegen de vorst. Wij verwachten dat slechts 300.000 tot 400.000 hectare wintergraan straks moet worden overgezaaid. Dat is erg weinig.”

Afgelopen voorjaar moesten de akkerbouwers in Oekraïne 2 miljoen hectare wintergewassen overzaaien door de combinatie van droogte en vorst. Daardoor groeide het areaal zomergerst en mais sterk in Oekraïne. Nu er deze winter veel minder schade lijkt te ontstaan, verwacht Ukragroconsult dat het areaal zomergerst met 20 procent krimpt naar 1,1 miljoen hectare. Het maisareaal krimpt met 13 procent naar 3,9 miljoen hectare.

Het marktbureau verwacht dat Oekraïne dit jaar 21 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Dat is de helft meer dan vorig jaar. De totale graanoogst komt op 51,9 miljoen ton. Dat is 24 procent meer dan vorig jaar.

Daarmee is Ukragroconsult wat positiever gestemd dan het marktbureau Agritel. Dat stelt dat de koudegolf in december wel vorstschade heeft veroorzaakt. Zo’n 12 procent van het wintergraan staat er slecht voor, vooral in de Krim.

Laatste reacties

 • ed12345

  het m.i.z. wel wat vroeg om al zo preciese getallen te geven de meeste van de lezers zijn boeren en zullen het het mij eens zijn De oekraine en eigenlijk het hele oude ussr staat nou niet direct bekend voor een vast weerpatroon met de voor ons allen zo bekende gevolgen

 • Fendtfan

  is alvast weer stemmingmakerij van de handel. die ziet de prijzen graag wat zakken.

 • gerjan slingenbergh

  De winter is nog maar net begonnen.

 • John*

  inderdaad met stemmingmakerij de inkoop naar beneden dan heel vlug met stemmingmakerij de verkoop weer omhoog.

 • jos.veendrick1

  Amerika en Canada staat het graan belabberd.

 • ed12345

  jos veendrick je gaat wel wat erg kort door de bocht om dat zo te stellen voor een gebied net zo groot als de oude soviet unie

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.