Akkerbouw

Nieuws

Vroege export pootgoed loopt beter dan verwacht

Doetinchem – De export van pootaardappelen naar de vroege bestemmingen loopt beter dan verwacht.

Directeur Jan van Hoogen van Agrico was in september wat sceptisch over de export naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten. “Dat had te maken met de economische situatie in veel landen.”

De export valt Van Hoogen mee. “Maar het beeld is wel wisselend. Marokko koopt meer pootgoed dan verwacht, maar het land blijft strenge eisen stellen. We exporteren meer pootgoed naar Algerije. Ook Libië koopt meer. Dat land beschikt over geld dankzij de aardolie.”

De export naar Egypte en Tunesië valt lager uit, zegt Van Hoogen. “Dat komt door de slechte economische situatie. Egypte had vorig jaar weinig aardappelen. Toch bleven ze goedkoop omdat de mensen gewoon niet meer kunnen betalen. In Syrië verkopen we veel minder vanwege de betalingsonzekerheid.”

De verkoop van pootaardappelen aan Zuid-Spanje en Italië loopt goed, zegt hij. “De telers daar willen profiteren van de hoge consumptieprijzen in West-Europa.”

Van Hoogen is blij dat de export meevalt. “Nederland produceerde in 2012 veel pootgoed.”

Directeur Gerard Backx van HZPC zegt dat de export naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar tevredenheid loopt. “We hebben iets meer verscheept dan vorig jaar. De export verloopt vlotter omdat de kwaliteit beter is.”

Directeur Peter Ton van Stet Holland stelt dat de export naar Noord-Afrika over de hele breedte goed loopt. “Uitschieters voor ons zijn Marokko en Tunesië. De export naar Zuid-Europa is groter dan vorig jaar, maar toen was er minder vraag. De export levert een wisselend beeld op. Spanje koopt meer pootgoed, Griekenland minder. Portugal maakt niet veel verschil met vorig jaar. De vraag vanuit Italië blijft goed.”

De vraag naar pootgoed vanuit de vroege bestemmingen is vergelijkbaar met vorig jaar, stelt Ton. “De pootgoedoogst in Schotland, Denemarken en Frankrijk was laat of zelfs problematisch. Daar profiteert Nederland van. De prijzen zijn lager dan de erg hoge prijzen van vorig seizoen. We zitten op het niveau van twee jaar geleden, toen we ook goede prijzen kregen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.