Akkerbouw

Nieuws 46 reacties

Veldleeuwerik strijkt neer in Noord-Holland

Wieringerwerf - Veldleeuwerik strijkt neer in Noord-Holland. Op 4 februari aanstaande vindt de startbijeenkomst plaats.

Het project wordt gestimuleerd en deels gefaciliteerd door partijen als Agriboard, LTO Noord en de Provincie Noord-Holland. De betrokken partijen willen een structurele bijdrage te leveren aan de verduurzaming, innovatie en samenwerking in de sector. Dit sluit goed aan bij activiteiten van het Pootgoed Innovatieplatform, meldt DLV Plant. “Het Pootgoed Innovatieplatform heeft inmiddels aansluiting gezocht en gevonden bij de Pootaardappelacademie en gaat nu verder als onderdeel van de landelijk opererende Pootaardappelacademie. Hiermee ontstaat nog meer landelijke kennisuitwisseling.”

Laatste reacties

 • Mels

  Ik lig op de loer met het jachtgeweer om deze irritante en gevaarlijke vogel het zwijgen op te leggen(symbolisch dan he)

 • Bison

  Nieuwe wetjes en regels zijn in de maak en volgen kortelinks.
  Haal de broekriem maar alvast wat aan.

 • Mels

  Dit is weer zo een verhaal wat we allemaal aan hebben zien komen,deze meneer is zo slim geweest om een zgn duurzaamheids gebeuren te verzinnen op basis van vrijwilligheid.Ja Ja.Zelf strijkt ie er voldoende van op en de ezels die aanschuiven hebben er een tweede Global gap bij.De stomkoppen.Als mijn afnemer meer betaald omdat ik Global Gap ben of veldleeuwerik dan wil ik er overnadenken maar tot op heden interesseert het de Spanjaard of de Algerijn of de Griek of Egyptenaar geen ene hol of ik dat wel of niet ben en betalen wil ie er al helemaal niet voor.Het enige waar ie voor wil betalen is goede kwaliteit aardappels.Dat ik daarvoor mijn bodem gezond moet houden snapt mijn ouwe moer ook wel en daar heb ik geen veldleeuwerik voor nodig.

 • jan10

  Beste Mels, vertel dat ook even aan de bietenaaltjes mannen, de witrot boeren,de blankstaan heren,rattenkeutel koningen,aard.aaltjes kwekers,etc,etc.Het interesseert die Spanjaard,Algarijn of Griek inderdaad geen ene hol,maar doe het om uit de problemen te blijven of te komen.Jij weet zelf ook wel dat er bedrijven zijn die jaar in jaar uit met een waardeloos produkt lopen te leuren om er vanaf te komen simpelweg omdat ze hun bedrijf uitgeteelt hebben ,dit waardeloze produkt komt wel op de markt en verstoord onze goede export naam.Voorbeelden te over.
  Er zijn nog veel knoeiers die dit niet door hebben en alleen een ander de schuld geven van hun eigen onkunde.

 • j.b.

  beste jan10 dacht je nu echt dat al degene die met hun bedrijf zo hebben liggen te knoeien of zo intensief boerden het samen met die vleugellame vogelclub het nu ineens anders gaan doen reken maar van niet want hiervoor hebben ze al genoeg kansen gehad d.m.v. voorlichting of studieclub's. Voor de noord_hollanders zou ik zeggen het knalapparaat erop met de pijp naar zee zodat we die pestvogel nooit meer zien

 • jan10

  Het lijkt wel of een ieder bang is om eens goed over zijn bedrijf na te denken en eens trug te kijken naar wat goed en minder goed ging,en vooruit te kijken of het bedrijf over 20 of nog meer jaren nog steeds zo presteerd als nu.Opa had heel wat minder grondgebonden problemen als wij nu.Ra ra hoe kan dat

 • Mels

  Jan10,dat goed over je bedrijf nadenken is voor de gewone ondernemer dagelijkse kost.Wie zich niet verdiept in de bodem en maar stomweg blijft doen wat ie altijd doet is opgeschreven.Ik geef alleen maar aan dat je,om het beter dan nu te doen of duurzamer zo u wilt,geen lamgeslagen zangvogel nodig hebt.

 • marten87

  Omdat opa geen resistente rassen had, zitten wij er nu mee Jan10. En dat is ook geen ramp. Een zomertje inunderen en alle problemen zijn weer weg.

  @Mels, het gaat niet alleen om het vogeltje met een knalapperaat weg te knallen. Qua duurzaamheid is er best veel te halen en er is niet zoveel mis mee om daar eens over na te denken.

 • jan10

  Beste marten87 . Erg makelijk om opa overal de schuld van te geven en vooral niet in de spiegel kijken.
  Vergelijk het bouwplan van opa met dat van jouw en dan zie je nu maar 3 of 4 gewassen teelt en toen een stuk of 10 waarvan de meeste boven de grond groeiden.Dat inunderen zie je dit jaar wel heel veel op onvrijwillige basis en de meeste gruwelen er van.
  Verder is het een zorgelijke zaak dat men (jij) afhankelijk wil zijn van resistente rassen (o.a.aaltjes).
  Mels: een ieder denkt na over zijn bedrijf ,maar enkele hebben een duwtje nodig en kijk verder eens om je heen ,er is meer aan de hand dan je denkt.

 • marten87

  Je moet niet van een resistent ras afhankelijk zijn, maar ze gebruiken om de grond gezond/ ziektedruk laag te houden. Als opa de helft van zijn areaal een resistent ras had geteelt was de ziektedruk lager geweest.

  Ik ben benieuwd naar de gruwelen van inunderen? Ik heb ze niet gezien. Als je alles net zo zou doen als opa, stond er nu al lang een bord in de tuin: te koop.

 • jan10

  Oke,je snapt het echt niet .
  Over dat inunderen : rij in het rond (kuststreek) en huiver hoeveel water er overal op het (geploegde) land staat.
  Ga je maar eens iets meer verdiepen in de werkwijzen van opa anders staat er bij jouw een keer een bord T.K. in de tuin.

 • Mels

  Jan10,laat je maar lekker indoctrineren door lieden die enkel en alleen op je centen uit zijn,wat begon als bescherming van een vogel is uitgegroeid tot een duurzaamheidsclub,ra ra waarom,omdat daar geld mee te verdienen viel en met die vogel niet.Simpel is dat.Ga maar lekker mee en straks kan je je ordnerkast weer vullen met allerlei papier waar je aan mag(moet) voldoen.Het wordt als we de rem er niet ophouden erger als Global Gap.Zolang de consument onze zgn duurzaamheid niet wil betalen krijgt ie ook geen duurzaamheid.Diezelfde consument zit 3 keer per jaar in de auto of vliegtuig naar een of ander vakantie oord en wij moeten duurzamer zijn.ja ja.

 • Bison

  Ben het mee eens Mels

 • jan10

  Mels: je doet mee voor jezelf en niet voor een ander!! Eigen keus.
  Kijk eens goed naar je bedrijf en vraag je dan af of die grond over 200jaar nog te betelen is .
  Zo hier en daar is het land totaal verziekt en verarmt,dat vaak in 1 of 2 generaties (zie Flevopolders e.a.),dat jij dat ook niet door hebt valt me erg van je tegen.
  Kijk om je heen en beoordeel of je bepaald land wel of niet graag zou kopen en waarom.
  En zou een ander graag jouw spul kopen ?of rijd men er gillend bij weg!

 • Mels

  Jan10,kom op zeg doe niet zo dramatisch,denk dat ik dondersgoed weet waar ik mee bezig ben.Ik gebruik al een aantal jaar varkensmest in de pootaardappels,gebruik groenbemesters waar het kan en probeer gewoon op een normale manier en niet op de HAAL manier een goede boterham te verdienen niet meer en niet minder.Ik heb die vogel niet nodig om te bepalen wat wel en niet goed is voor de grond.Duurzaam wordt ondertussen en heel irritant woord en wordt vooral weer gekoppeld aan eeen certificaat.Nou hoepel op daarmee.Zolang de overheid die zogenaamde duurzaamheid niet wenst te stimuleren door simpele regelgeving(teveel geleverde stroom van zonnepanelen wordt nauwelijks vergoed enz enz) dan loop ik niet zo hard.Duurzaam willen we allemaal wel maar de financieen moeten er wel tegenover staan ook op de lange termijn.Het hoeft echt niet extra te zijn maar de kosten moeten betaald worden en op dit moment is dat niet aan de orde en komt ook niet.

 • Mels

  Zolang criminele organisaties als Ahold en consorten in een bruine kroeg de prijs kunnen afspreken(gebeurt in andere takken ook)en deze prijs ook nog een 2% kunnen korten omdat ze menen dat de leveranciers voor de megalomane plannen van de stropdassen moeten opdraaien moet graaiend en boodschappen doend Nederland zijn grote mond houden over wie of wat er duurzaam moet,het is natuurlij veel makkelijker om tegen die boer an te schoppen dan om te vertellen dat je op fiets vakantie naar Drenthe gaat omdat je dat zo duurzaam vindt.Nee val mij er alstublieft niet mee lastig.Pas als je de mentaliteit van de consument en die van de overheid hebt verandert en garandeerd dat de kosten die we er aan hebben betaald worden,een plus hoeft niet mag wel,pas dan wil ik meedoen en eerder niet.

 • jan10

  Prima dat jij niet mee wil doen .
  Volgens mij leer je daar geen gekke dingen.
  Als een ander zich er prettig bij voelt,prima dan.
  Ben het wel met je eens dat de meeste afnemers er mooi weer van gaan spelen.
  Cosun is in deze de enigste die er wat voor over heeft ,en hiervoor lof.

 • marten87

  Wat snap ik niet jan10?

  Inunderen en water op het land staan wat geploegd is, leg mij dat eens uit..

  Jij mag best dingen vinden, maar wie zegt dat jij gelijk hebt?

 • jan10

  Oen,het regent soms wel eens in nederland en dat water kan door factoren niet weg .
  Werk je op kantoor of zo?
  Of lees je geen krant?
  Of woon je op de maan?

 • Mels

  Jan10,jij ben niet veel slimmer als die andere boeren die er in stappen,Cosun er wat voor over hebben?????Kom op handiger dit heet een sigaar uit eigen doos.Degene die niet meedoet of niet mee kan doen krijgt minder maar doet niets verkeerd.Zoiets heet discriminatie en meten met 2 maten.Als ik bieten teelde belde ik de fabriek waar mijn premie bleef.Zolang ik binnen de kaders van de wetten opereer doe ik niets verkeerd en is mijn biet niet minder of slechter dan een veldleeuwerik biet.Wie zegt dat dat wel zo is is een proleet.Komt nog bij dat de suikerfabriek niks meer verdient aan veldleeuwerik bieten dan aan gewone dus moeten de goede onder de goede lijden.

 • jan10

  Beste Mels: Cosun krijgt veel vraag naar duurzaam geproduceerde suiker door div. afnemers.Als cosun die kan leveren brengt dat extra op .
  Daar moet dan wel een certifikaat aanhangen,daarom word dit gepromoot.
  Hetzelfde voor voedselveilig ,je kan nog zo hard roepen dat je het bent ,maar zonder certifikaat kan je dat niet hard maken en kan je je product niet kwijt.
  Suiker is op de hele wereld te koop,alleen deze niet,die is alleen hier te koop.
  Steek je hoofd niet in het zand,de wereld draait sneller dan je denkt.
  En raar dan, dat veel grote leveranciers en afnemers dit zo ondersteunen,en de animo onder telers is ook vrij groot.
  Ik sta daarin niet alleen.
  En jij steld dat degene die niet meedoet minder krijgt is niet juist,die krijgt gewoon de normale prijs en diegene die er wat extra aan doet d.m.v. een certificaat krijgt een plusje ,heel normaal!
  Gelukkig voor jouw dat je er niet aan mee hoeft te doen ,helemaal eigen keus.

 • Mels

  Ik ben van mening dat de suiker onder het zogenaamde veldleeuwerik label of global gap en alles wat daarmeee te maken heeft niet beter of slechter is voor mens dier en milieu dan zonder al die opsmuk,het is alleen maar nep om meer te kunnen verkopen.Ook is het zo dat de bedrijven die meedoen nooit zullen zeggen dat het niet uitmaakt in hun afzet simpel omdat ze dan zichzelf tegenspreken.Wil je duurzamer zul je de koper op moeten voeden en niet duurzamer produceren terwijl iedereen weet dat het toch telkens goedkoper moet.Verkondig dat gewoon in de daarvoor bestemde media en de consument zal inzien dat ie,als hij duurzamere producten wil,dat echt zal moeten betalen.Nu maken we eerst een boel kosten en roepen dat we een label hebben en vervolgens zoeken we de koper erbij.Het moet andersom maar dat snapt men hier niet.Kijk eens verder dan ons landje,wat wij hier doen is,met alle respect,prutsen op een postzegel(prutsen met een korrelzout,ik bedoel de schaal van de bedrijven)Ook ik.Elk ander bedrijf inventariseert wat zijn klanten willen en vervolgens maken ze dat,de landbouw periferie meent dat het duurzamer moet maar de klanten van ons willen alleen goedkoop,een kleine groep daar gelaten maar die koopt toch al bio dus die hebben die vogel niet nodig.

 • Mels

  Ik durf zelfs te beweren dat wat ik doe niet meer of minder duurzaam is dan wat leeuwerik voorstaat.Ik doe wat volgens de wet mag en qua chemie zo min mogelijk en de bemesting zoveel mogelijk met mest enz enz,waarom moet ik dan een label hebben,ik doe niks verkeerd,ik ga toch ook niet naar de fietsenboer toe om em een label met prima fietsenmaker op te spelden,kom nou toch.We slaan door en durven niet de waarheid omtrent duurzaamheid te spreken:Modewoord om verknipte zielen een goed gevoel te geven bij dat wat ze eten en drinken,meer is het niet.Dat je niet moet nadenken over wat je doet en gebruikt is wel het laatste wat ik zal roepen.

 • ikkethuis

  Beste Mels, Aan veel keurmerken hangt een waarborg voor de consument van duurzaamheid, dit is het gene wat een consument ook wil(ook een lage prijs.
  als tweede geldt dat vele keurmerken traceerbaar zijn naar de producent. Dit is voor de retailer belangrijk als er iets niet in orde is met het produkt, om dan de schade af te schuiven naar de producent.
  Je moet niet denken dat je door een keurmerk een hogere prijs krijgt voor je produkt, maar je verkoopt het makkelijker in deze tijd van overproductie.
  Ik denk dat we er toch allemaal heen gaan, of we willen of niet.

 • Mels

  Het is maar net wat je je wilt laten wijsmaken,die traceerbaarheid is nooit een probleem,das prima,Ik vindt dat ook een goede zaak,maar de poeha er omheen daar kan ik niks mee.Het lijkt wel of die die niet meedoen aan de waan van de duurzaamheid slechter bezig zijn dan die die wel meedoen terwijl er niets wezenlijk anders is aan de bedrijfsvoering.Ik heb nou eenmaal,en met mij meerdere,een hekel aan overbodige bemoeienis.Duurzaamheid is prima maar maak geen onderscheid binnen de sector.Zorg er dus voor dat de overheid de juiste voorwaarden schept om duurzaam te kunnen zijn.Ik bedoel dus:De zonnepanelen kwestie,Meer geleverde stroom wordt minimaal vergoed,Het inwerken van mest(zo ontzettend slecht voor het bodemleven),Compost meetellen in de mestwet en al dat soort stommigheid die juist niet duurzaam zijn of waardoor je minder duurzaam kunt zijn dan je wilt zijn.

 • Mels

  Nog zo een voorbeeld van de uitmuntende duurzaamheid:Ik krijg notabene drie maal een uitnodiging voor de bijeenkomst in NH.3maal envelop,3maal A4 met zelfde tekst,3maal de postbode op de dam,Lul dan niet over duurzaam als je niet eens kan zorgen dat ieder die geacht wordt daar aanwezig te zijn 1 uitnodiging krijgt.Ik denk dat ik maar ophoud,ga me er nog bijna over opwinden ook.

 • minasblunders1

  Klopt Mels, maar van de overheid hoef je helemaal niets zinnigs te verwachten. Ze praten over duurzaamheid maar helpen juist alles naar de verdommenis met hun onkunde. Laat dit nu juist helemaal niet duurzaam zijn.

 • jan10

  Volgens mij wind je je de hele tijd al op.
  Houd met 1 ding rekening ,Nederland is afhankelijk van export .Als ons produkt zich onderschijd van een ander is dat soms net het verschil tussen wel of geen handel,net wel of net geen eenheids worst.
  Gelukkig voor jouw dat het vrijwillig is ,dus zo wat.

 • marten87

  Jan10,
  Jij stelt dat water op het land staan door inunderen komt. Tijdens het proces is dat natuurlijk de bedoeling dus daar heb je gelijk in..
  Ik werk niet op kantoor, zit niet op de maan, ik ploeg af en toe, ik inundeer af en toe wat overigens erg duurzaam is. Mischien dat de veldleeuwerik daar een keurmerk voor kan geven?
  Ik kan je duidelijk het verschil laten zien tussen een wel, en niet geinundeerd perceel, dus ga mij niet vertelllen dat ik niet weet waar ik het over heb zonder dat je daar enig benul van hebt.

 • jan10

  Nee Marten : als je tussen de regels doorleest bedoel ik dat het door de regen komt.
  De meeste boeren gruwelen hiervan en zorgen dat het zo snel mogelijk verdwijnt!!
  Inunderen wat jij voor ogen hebt is om aaltjes te doden,iets wat voortkomt uit te zware bouwplannen en dus het paard achter de wagen spannen.Ook de goede aaltjes dood je hiermee.(lekker duurzaam)
  Plassen op het land heeft ook een oorzaak,want de een heeft het nooit en de ander altijd ra ra hoe kan dat.

 • Mels

  Jan10,volgens mij ga jij in al je wijsheid wel een stap te ver,ik lees enige betweterigheid en dat is niet bevordelijk voor een heldere discussie.Ik hoop dat ik het mis heb en jij gewoon niet afweet van het hoe en waarom van onderwater zetten op zandland. Verdiep je hier in en dan zul je zien dat het geen barst heeft uit te staan met te zware bouwplannen.O ja,in het verleden overstroomde de percelen nog wel eens en dat zorgde voor slib aanzet wat een prima bemesting was en ook verdwenen zonder dat men het wist waarom een deel van de plagen in de grond.En waarom zijn die zware bouwplannen er eigenlijk,dacht je dat we voor de lol 1:3 teelden of zoiets,Ik en anderen weten ook wel beter.1:5 of beter 1:6,maar dat is door het niet meestijgen van de prijzen voor de producten niet meer mogelijk.Tarwe is nu omgerekend goedkoper dan voor de oorlog dus ra ra hoe kan het.Het blijkt dat veel van de goede aaltjes en schimmels het onderwater zetten prima overleven trouwens dus ik weet niet wie jou ea influistert.Dan is er nog het onderscheiden in de export:Beste man alleen kwaliteit onderscheid zich,een stempel op de doos is geen garantie voor een goed product.Het product zelf moet zich onderscheiden,niet de papierwinkel en dat is wat mij niet zint.

 • jan10

  Je slaat nu door:Jouw pootgoed is ook gelabelt,omdat ze jouw blauwe ogen ook niet overal gloven en jouw bovenmaat zit ook een V.V.certifikaat bij,ook daarin gloven ze jouw blauwe ogen en een mooi praatje niet.
  Inderdaad blijven somige goede aaltjes leven ,zo ook enkele kwade aaltjes intact blijven.
  Het systeem van inunderen berust op verstikking ,ga lekker je gang zou ik zeggen.
  De ene keer maakt een zwaar bouwplan geen barst uit,enkele regels verder zeg je zelf dat 1op5 1op6 beter is .Je weet donders goed dat een ruimer bouwplan beter is,maar ja dan kunnen we geen grote trekker kopen .Dus lekker intensief,grote trekker in de schuur ,geen cent op de bank en een opvolger die op verziekt land verder mag gaan .
  Hoeveel generaties denk je dat dit land dat nog vol houd?
  Je bent nu net 2 generaties bezig met een zwaar bouwplan.

 • marten87

  Je weet in ieder geval zeker dat als je het net zo zou doen als 2 generaties geleden, dat er helemaal geen geld meer te verdienen is. Hoe de toekomst loopt is niet te zeggen..

 • Mels

  Jan10,je snapt er helemaal geen barst van,zandland valt bij mij onder land waar bloembollen op geteeld worden en dat zijn hele andere gewassen dan de akkerbouw gewassen.De 1:5 rotatie gaat over akkerbouw.Als je geen verstand van de materie hebt bemoei je er niet mee.Jij weet niets van mijn koop gedrag omtrent machines en trekkers.Ik zou zeggen kom kijken en hoor het hele verhaal.Volgens mij val je in herhaling want ik zeg hetzelfde,alleen ik haal feiten aan en jij zwartmakerij,een groot verschil.
  Dat het pootgoed gelabeld is garandeert een kwaliteitsstandaard en traceerbaarheid voor dat label,die labels accepteert men wereldwijd en dat systeem hebben we zo afgesproken. Global Gap en Leeuwerik zijn uiteindelijk een papieren kwestie wat verder niks garandeert.Wat ik al gezegd heb,ik doe niets verkeerd volgens de wetgeving en als het anders moet dan verneem ik dat wel.Duurzaamheid is niet te vangen in een logo,dat is mijn grootste bezwaar,het is meer dan veldleeuwerik en moet ondersteund worden uit de overheid vandaan en daar laat leeuwerik de kans liggen daar is de grootste winst te behalen en dat geld dan direct voor iedereen.Het logo of certificaat garandeert niets over de kwaliteit van het pootgoed of zaad wat ik in de zak stop en daar gaat het juist om.

 • Mels

  Dat zorgt voor terugkerende klanten,niet een logo of certificaat.Als er ondanks die mooie dossiers troep uit de zak komt ben je wel gauw klaar met de handel.

 • jan10

  Melsje ,hadden ze niet vorig jaar in Groningen een demo inundatie op pootaard.land??
  Ik heb het niet anders dan over akkerbouw! jullie halen er bollenteelt bij!
  Je moet vooral op de overheid wachten ,daar komt zeker al het goeds vandaan??
  Uit #31 blijkt dus ook dat je niet erg duurzaam bezig bent met je 1:3 ,dat voelde je dus zelf ook haarfijn aan .Want als je de kans kreeg ging je ook ruimer telen ,dit zegt me genoeg.
  Die Leeuwerik is vrijwillig,regels van de overheid niet!

 • Mels

  Wie zegt dat ik 1:3 teel wijsneus,het staat er namelijk niet.Trouwens duurzaam heeft geen barst met een intensief bouwplan uit te staan maar daar blijven we over van mening verschillen. Deze pootaardappelteler teelde wel 1:4 volgens mij en ook 1:5 is geen garantie net als variatie in rassen dat niet is,je verkleint de kans.En kom jij de rest bijleggen als we tekort komen om de kosten te betalen?Je moet niet zo tegen de werkwijze van anderen aanschoppen en daar valse aannames bij doen.Je schopt er heel wat tegen de schenen.Ik schop tegen onzinnige en overbodige papierwinkels aan.

 • koestal

  Laat de leeuwerik maar neerstrijken bij natuurmonumenten en staatsbosbeheer,die zullen de leeuwerik koesteren en ze komen dan ook niet toevalig in de cyclomaaier of zodebemester van een boer terecht

 • jan10

  Mels je kletst: bij#31 schrijf je letterlijk:dacht je we voor de lol 1:3 teelden of zoiets!!
  Verder heb je het over zandland:daar in vierhuizen is land geinundeerd van 10%afslibbaar ,dat is m.i.z. al zandland,al dacht ik dat het klei was.
  Probeer het zo snel mogelijk op zware klei wat mij betreft.
  Die teler in Vierhuizen teelt gewoon 1:3 op een groot bedrijf met Spunta.
  Jij steld ook dat je niet ruimer kan telen ,allemaal geklets ,het is gewoonte en onwil.
  Het saldo van pootaard. ligt gem. 4000.-euro hoger dan van cons.aard.,dus zou het best wel wat minder intensief kunnen, maar ja we gaan voor maximaal geld op korte termijn!
  En inderdaad geef je toe bij #37 dat een intensief bouwplan niets met duurzaam te maken heeft,gelijk heb je ,dit probeer ik al een hele tijd duidelijk te maken.
  Probeer ook niet te schoppen tegen mensen met een andere werkwijzen.
  Ik zie in de praktijk alleen maar problemen die voortvloeien uit een intensief bouwplan,en nooit problemen met een extensief bouwplan. Verder hoop ik dat je snel uit je droom wakker word ,voor het een nachtmerrie word.
  Ik laat het hier maar bij.Beterschap toegewenst!

 • marten87

  Die teler in vierhuizen inundeerde grond van 10 tot 35 procent afslibbaar. Maar grotendeels zand. Telen 1:3 pootgoed met 50% resistente rassen van Averis Seeds.

  Op zware klei heb je om de een of andere reden minder last van aardappelhoeheid. Dus is het inunderen daar niet nodig..


 • Mels

  Jan10 vertoont de kenmerken van iemand die niet kan en wil lezen wat er staat.Ik zeg WIJ,er staat nergens dat ik er daar een van ben.De rest hou ik voor mezelf,vermoedelijk hebben we te maken met iemand die teveel subsidie krijgt en derhalve ook te weinig als ondernemer moet denken maar simpel achter dit soort proleten aan loopt omdat die het zogenaamd weten.

 • jan10

  Marten:dank voor deze bevestiging!
  Mels:Met Wij kun je ook bedoelen een mede firmant!!
  Als dat niet zo is heb je wel lef om te schrijven alsof je de 1:3 mannen vertegenwoordigt .
  Dat ik mischien meer subsidie ontvang als jij is simpel,ik heb n.ln een RUIMER bouwplan!!
  Iets waar jij ook voorstander van ben(zie#31).
  Verder ben ik trots en blij dat ik nog keus heb,keus of ik wil intensieveren.
  Heb jij die keus ook nog?? Of diegenen die jij vertegenwoordig??

 • Mels

  Jan10,Vervelende betweter,Er zijn bevolkingsgroepen die hetzelfde verkondigen als jij maar dan op ander gebied,die menen ook dat wat zij doen het beste is en dat anderen dat ook moeten.Door dat soort vervelende mensen zit de wereld vol met oorlog.Je gaat er maar gemakshalve vanuit dat ik geen keus meer zou hebben en dat ik niet ruimer wil,Jouw verhaal hangt van onwaarheden en aannames aan elkaar.Oja,ik ontvang geen subsidie en wil het ook niet,lekker aan de tiet van EU hangen en ondertussen regel op regel krijgen.Lekker hoor.Je zou het er toch bij laten?????

 • jan10

  Over betweterigheid gesproken:Koop een spiegel!!!!

 • Mels

  Kan ik niet.Geen pleuro meer over door die papierwinkel en bijkomende kosten.

 • jan10

  En dan doe je nog niet eens met veldleeuwerik mee!!!!
  Mischien is subsidie ook wel wat voor jou!!(armoede geeft ook oorlog)

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.