Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Veel minder aardappelen op voorraad

Oudenaarde – In Nederland en België lagen in de eerste helft van november hooguit 4 miljoen ton aardappelen op voorraad. Dat is bijna 1 miljoen ton minder dan het gemiddelde van 2007 tot en met 2011.

Coördinator van het Belgische aardappelinstituut PCA Marc Goeminne noemde twee oorzaken op de studiedag dinsdag in Oudenaarde. “Er zijn minder aardappelen geoogst en er zijn tot 15 november veel meer aardappelen afgeleverd. Van de voorraad bestaat 2,25 miljoen ton uit vrije aardappelen.”

Volgens Goeminne hebben de Nederlandse en Belgische telers vorig jaar samen 6,83 miljoen ton aardappelen geoogst. “Het vijfjaarlijks gemiddelde ligt op 7,2 miljoen ton. Bovendien is veel meer afgeleverd. In Nederland is tot 1 november 1,45 miljoen ton aardappelen afgeleverd. In België is tot 15 november 1,3 miljoen ton afgeleverd. Dat is samen 2,75 miljoen ton. Het vijfjaarlijks gemiddelde voor beide landen samen ligt op 2,24 miljoen ton.”

Goeminne constateert dat de voorraad iets groter is dan in 2006, een jaar met hoge prijzen omdat er veel doorwas in de aardappelen zat. “Maar de vraag vanuit de industrie is nu groter dan in 2006.”

Volgens Goeminne groeit de verwerkingscapaciteit in België steeds sneller. “De laatste vier jaar steeg de capaciteit jaarlijks met 250.000 ton. In 2012 ging de verwerking richting de 4 miljoen ton aardappelen.”

Goeminne denkt dat de prijsstijging van november veel telers heeft doen besluiten om aardappelen af te leveren. “De prijs van vroege aardappelen begon vorig jaar met 16 euro per 100 kilo. Toen de prijs begin november naar 25 euro was gestegen zijn heel veel aardappelen verkocht.”

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.