Akkerbouw

Nieuws

Uienareaal blijft stabiel

Dronten - Het uienareaal blijft in 2013 stabiel. Dat zeggen de uienzaadleveranciers nu de zaadverkopen voor het grootste deel zijn gedaan. In de toekomst kan het areaal gezien verwachte toenemende consumptie verder stijgen van 21.000 naar 25.000 hectare.

De stabilisatie van het uienareaal heeft te maken met het goede rendement van andere akkerbouwgewassen. Akkerbouwers zien hierdoor weinig redenen om hun bouwplannen drastisch aan te passen. De ui verdient een plek in het bouwplan, omdat het een speculatief gewas is en omdat bedrijven op de teelt zijn ingericht.

Ondanks de concurrentie van andere gewassen heeft marktleider De Groot en Slot meer zaad verkocht dan vorig jaar rond deze tijd, zegt verkoopleider Jaap Jonker. Op basis daarvan verwacht hij een kleine groei in het marktaandeel, dat nu rond de 60 procent ligt. In het Zuidwesten en de Wieringermeer moet nog het meest worden verkocht, merkt Jonker. "Toch zitten we al op zo'n 80 procent. Hypark wordt het meest geteelde ras van Nederland, omdat het een vroeg ras is met de beste combinatie van huidvastheid, hardheid en opbrengst. Die vroegheid zoeken telers omdat ze bij de oogst niet weer willen ploeteren in de modder."

Frank Druyff van Nickerson-Zwaan voorziet ook een stabiel uienareaal. "Het bouwplan van de boer is in evenwicht. Alles is goed geprijsd."

Zaadleverancier Hoza heeft zeker 70 procent van de bestellingen geschreven. "Net als de collega's verwacht ik dat het areaal gelijk blijft", zegt directeur Kees Hoogzand."Omdat aardappelen en granen het ook goed doen komt er geen uitbreiding."

Voor het rode-uienareaal is op termijn zeker uitbreiding mogelijk, zegt Hoogzand. "Dat is een interessante teelt, omdat het aan de afzetkant een groeimarkt is. Rode uien is echter een kwetsbaar gewas dat voorzichtig moet worden behandeld."

Of registreer je om te kunnen reageren.