Akkerbouw

Nieuws 1751 x bekeken

Tarrapercentage iets hoger, maar toch ‘netjes'

Dinteloord – Het landelijke tarrapercentage van de pas afgeronde bietencampagne is met 10,9 procent iets hoger dan de afgelopen jaren.

Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie, noemt gezien de oogstomstandigheden ‘netjes’.

Na het seizoen 2011-2012 is de koptarra afgeschaft. Dit maakt het verschil tussen de tarrapercentages van voorgaande jaren heel groot, zoals te zien in de tabel bij het achtergrondverhaal over de campagne in de krant van donderdag 17 januari. De tarragehaltes van afgelopen campagne zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Koptarra scheelt zo’n 5 procent. Ter vergelijking; in 2011 is er 10 procent grondtarra gemeten, wat gelijk is aan het meerjarig gemiddelde.

De verschillen tussen regio’s zijn over afgelopen seizoen weer groot. Deels door grondsoort, maar ook door weersomstandigheden. Hoge tarrapercentages zijn onder andere gemeten in de regio’s  Noord-Beveland (14,3 procent), Eiland van Dordrecht (14,9 procent), Kop van Zuid-Holland (15,6 procent), Noord-Holland midden (14,6 procent)  en Friesland klei (14,9 procent).

Laag was de grondtarra in bijvoorbeeld de regio’s Graafschap/Achterhoek (5,9 procent), Midden-Limburg (6,7 procent), Liemers/Oude IJssel (7 procent) en De Peel (7,4 procent).

Voor wat betreft de suikeropbrengst per hectare springen Oost- en Zuid Flevoland (15,9 kilo) en  de Noordoostpolder (15,1 kilo) er bovenuit. De suikergehaltes waren het hoogst in Noordoostpolder, Noordelijk zand en Noordelijk dal met allemaal 17,3 procent. In Oost- en Zuid-Flevoland kwamen veruit de meeste tonnen bieten van een hectare: 93 ton, bij een landelijk gemiddelde van 79 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.