Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Suikersector blij met besluit Europees Parlement

Brussel – De Europese suikerproducenten zijn blij dat het Europees Parlement de suikerquotering wil verlengen tot 2020.

Dat besloot een meerderheid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement vorige week. Voorzitter Johann Marihart van het Comité Européen des Fabricants de Sucre (CEFS) vindt dat de Europese suikerindustrie meer tijd nodig heeft om de concurrentie op de wereldmarkt aan te kunnen. "Het Europees Parlement constateert dat de suikerproducenten de laatste jaren steeds concurrerender zijn geworden, maar ook dat de sector meer tijd nodig heeft om dit verder te verbeteren."

Landbouwcommissaris Ciolos wil de suikerregeling niet verlengen, waardoor die afloopt op 30 september 2015. De CEFS vindt verlenging tot 2020 nodig. Ook wil de CEFS geen quotumverruiming in de tussentijd, ook niet voor isoglucose. Dat zou de marktstabiliteit ondermijnen, meent de organisatie. "En het gaat in tegen de afspraken die in 2006 zijn gemaakt bij de laatste hervorming van het suikerbeleid. Die was gericht op een daling van de suikerproductie en heeft geresulteerd in de sluiting van 83 fabrieken en het verlies van meer dan 22.000 directe arbeidsplaatsen. Deze offers moeten niet voor niets zijn gebracht."

Verder wil de CEFS dat de heffing op de productie van suiker wordt opgeheven. De heffing bedraagt zo’n 160 miljoen euro per jaar. Die was opgelegd in 2006 om de herstructurering van de Europese suikersector te financieren. Maar de EU maakt geen kosten meer en dus kan de heffing worden opgeheven, vindt de CEFS.

Volgens de CEFS telen zo’n 160.000 akkerbouwers in de EU bieten voor de suikerproducenten. Er werken direct en indirect zo’n 180.000 mensen.

Eén reactie

  • ed12345

    het is allemaal zo leuk die wereldmarkt met brazilie die van de overschot suiker
    ethanol maakt en de suiker productie wil opvoeren.De politiek kan schijnbaar nooit iets met rust laten wat goed gaat. We willen de hoogste levensstanddaard
    maar het liefst nog minder aan voedsel uitgeven dan derde wereldlanden Hier in canada is GEEN suiker politiek resultaat dat ALLE suiker wordt geimporteerd
    dat beetje bieten die zuid ontario worden geteeld gaan naar Michican USA om daar gerafineerd te worden daar hebben ze wel een suiker politiek

Of registreer je om te kunnen reageren.