Akkerbouw

Nieuws

Suikerproductie China en Thailand valt tegen

Sydney - De suikerproductie in China en Thailand valt tegen. Maar doordat een record aan suikerriet is geoogst in Centraal-Brazilië stevent de wereld af op een groot suikeroverschot dit seizoen. Dat meldt de Australische zakenbank Macquarie.

Volgens analist Kona Haque is het erg koud in China. “Dat heeft invloed op het suikerriet”, zegt ze in een interview met analistensite Agrimoney. “Het is de koudste winter in China in 20 jaar. Dat kan schade geven in het riet in Zuid-China. China zou een grote oogst van 14 miljoen ton suiker hebben. Het is onzeker of dat wordt gehaald.” Bijna 90 procent van de suiker in China wordt geproduceerd uit riet. De rest komt uit suikerbieten.

Haque verwacht dat ook in Thailand de suikerproductie tegenvalt. Dat concludeert de zakenbank na een bezoek aan Thailand. “Veel riet in Thailand staat in bloei. Daardoor daalt het suikergehalte. De productie in Thailand blijft dit seizoen 2012/2013 steken op 9,2 miljoen ton suiker. Dat is 12 procent minder dan vorig seizoen.”

Andere analisten verwachten dat Centraal-Brazilië een record van 600 miljoen ton suikerriet heeft geoogst. Dat is 13 procent meer dan vorig seizoen. Haque verwacht dat de productiedalingen in China en Thailand onvoldoende zijn om de daling van de suikerprijs te laten stoppen. “De wereldmarkt kent door de grote productie in Brazilië een overschot.”

China is de vierde suikerproducent in de wereld, na Brazilië, India en de EU. China is de derde verbruiker na India en de EU. Thailand is de vijfde producent in de wereld en de tweede exporteur na Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.