Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Stoombehandeling zaad effectief tegen fusarium

Apeldoorn – Agrifirm Plant heeft voor haar zaaizaadbewerkingsbedrijf in Emmeloord een mobiele installatie aangeschaft waarmee de Thermoseedbehandeling kan worden toegepast op zaaizaad.

Met de stoombehandeling wordt zaad zeer effectief ontsmet, zo concludeert Agrifirm na een driejarig onderzoek. De behandeling met hete stoom doodt een groot gedeelte van de aanwezige fusarium. Kwaliteit en opbrengst van granen hebben flink te lijden onder een fusariumaantasting. Fusarium kan de kiemkracht van zaad aantasten. De opkomst van het gewas is na de Thermoseedbehandeling volgens Agrifirm duidelijk egaler. Ook is er minder uitval. Hierdoor neemt de opbrengst van het gewas toe. Deze behandeling is geschikt voor de biologische sector, omdat geen chemicaliën worden gebruikt.

Eén reactie

  • agratax2

    Dit is een zaadbehandeling, maar geen behandeling tegen in de bodem aanwezige micro organismen. Deze laatste worden bij veel chemische behandelingen wel aangepakt in de eerste fase van e groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.