Akkerbouw

Nieuws 12 reacties

Rusland roept invoer EU-pootaardappelen halt toe

Joure/Emmeloord - Rusland weert vanaf 1 april pootaardappelen uit de Europese Unie, naar eigen zeggen omdat informatie ontbreekt over de productiegebieden.

Daarnaast erkent de toezichthoudende dienst Rosselkhoznadzor dat dit een reactie is op het invoerverbod van de EU voor bepaalde Russische producten. Daar zijn de handelshuizen HZPC en Agrico niet blij mee. Veel pootgoedexport op Rusland vindt namelijk in de maand april plaats. Voor die tijd wordt het transport vaak belemmerd door ijs voor de haven van Sint Petersburg. Hiermee is dit maal de pootgoedsector het slachtoffer van politiek spel van Rusland.

Gerard Backx, directeur van handelshuis HZPC: “Rusland wil een onderhandelingspositie creëren, helaas over de rug van de agrarische sector. Deze sector is heel belangrijk en er zijn gemakkelijk redenen te vinden om de grens dicht te gooien. Wij kunnen daar als bedrijf niets aan doen. Voor ons is het nu  zaak om voor 1 april de Russische markt zoveel mogelijk te bedienen.”

Jan van Hoogen, directeur bij Agrico, geeft aan dat Europese handelsorganisatie Europatat en de Nederlandse Aardappel Organisatie zijn ingeschakeld om dit tegen te houden. “Er moet iets gebeuren, al was het maar een maand uitstel.”

Rusland is geen grote afnemer van Nederlands pootgoed; zo’n 15.000 ton op een jaarlijkse export van ongeveer 700.000 ton export. “Veel is het niet, maar je hebt elk land nodig om je pootgoed te verkopen”, zegt Van Hoogen. “Bovendien telen we specifieke rassen voor de Russen.” Van Hoogen en Backx verwachten dan ook druk op alternatieve bestemmingen.

Laatste reacties

 • Mels

  Pleur in de consumptie die piepers die voor de russen bestemd zijn,nu geld maken is geen koelkosten,geen NAK proleten,geen invoerrechten enz enz,hebben ze volgend jaar weer een tekort aan aardappels en kunnen we wat er volgend jaar teveel is door de goede prijzen van dit jaar mooi die kant op duur verkopen.Wie nu niet hebben wil moet straks niet piepen dat er niks meer is.Leren ze die onzin snel af want volgens mij kunnen ze hetzelfde vragen als de Israeli,perceelsnummer op de kaart,teeltgebied staat er al op.

 • agropak

  En daar hebben we Mels weer. Maar ben het deze keer wel met je eens worden mijn piepers misschien ook nog eens wat duurder

 • Mels

  Agropak,wil je het eerste deel even uitleggen.Als ik nou onzin verkondig in deze maar dat lijkt me niet.Ik heb zeker in de gaten dat het een strategische ban is van de Russen maar die is dit jaar direct af te straffen,vorig jaar waren we blij met de export naar Rusland maar als ze het zo willen zou ik zeggen;je krijg het ook zo.Nu waarschuwen en ook echt opruimen dan.

 • agropak

  Mels, als eerste reactie zou ik ook zeggen laat ze maar barsten, maar daar koop je weinig voor, de concurentie springt er direct op in. Een paar jaar geleden had rusland ook een tekort en wat zie je gelijk de Canadezen aan de bak. gelukkig ging dat qua kwaliteit mis er zijn heel wat containers met canadees pootgoed in de haven van st.pietersburg blijven 'staan' Wij zelf zitten in Kazachstan, wat ik nu zie gebeuren is dat de export naar kazachstan in dit geval ook in de knel komt. Als moedertje rusland verkouden is niezen ze hier in kazachstan ook

 • Mels

  Ja,dat begrijp ik,al hoop ik dus dat welke leverancier dan ook de handel om dit soort pesterijen stil legt.Jammer genoeg zal dit niet gebeuren.Ik kan vreselijk nijdig worden om dit soort onterechte dingen die de afzet tegenhouden.Ik begrijp ook niet dat dit voor NL zou moeten gelden want als de traceerbaarheid ergens goed is is het hier.Wat spook je daar allemaal uit in Kazachstan? Piepers telen?Liggen er nog meer kansen?

 • Mels

  Lijkt het er op dat ik goed zit bij Google???

 • agropak

  Ha Mels denk dat je wel goed zit met Google, alleen het verhaal is de laatste jaren nogal wat veranderd. Bietenfabriek is gesloten dus geen bieten meer die toch voor wat cashflow of suiker zorgde. Daarom zijn we weer met mijn oude liefde begonnen, aardappelteeld. We handelen meestal voor Meijer ( pootgoed voor een lokale chipsfabriek en voor lokale telers) en telen daarnaast zelf ook het ras Melody. Heb hier de laatste jaren veel rassen voor proef gehad, er zijn er maar weinig die het hier onder deze omstandigheden overleven. Afgelopen groeiseizoen was het 8 a 9 weken overdag plus 40 graden en + en s'nachts een graad of 25 vinden aardappels niet zo lekker
  Ben zelf van huis uit pootgoed teler geweest en heb net als jij een rot hekel aan het weer opmaken van zakken na het sorteren
  Wat betreft kansen, zou dit land niet direct als eerste op mijn verlanglijstje zetten, maar er liggen wel degelijk kansen , het grootste struikelblok zijn je lokale partners, je kunt ze het ze niet kwalijk nemen, het is tenslotte Azie, maar iedereen heeft een dubbele agenda

 • Mels

  Agropak,even bij Agroplant kijken naar DIDO,lijkt veel belovend,proefzendinkje is zo geregeld.

 • agropak

  Mels bedankt voor de tip dido hebben we hier al op proef lijkt inderdaad zeer goed

 • agropak

  Even een correctie/aanvulling op bovenstaand. Heb zelf dido niet geprobeerd maar die stond hier 2 jaar geleden bij een collega voor proef en deed het toen inderdaad erg goed, maar heb er het afgelopen jaar niets meer van gehoord. Zal eens navragen

 • Mels

  Ja,wist ervan,staat ondertussen op de rassenlijst als ik goed geinformeerd ben.Zal eens vragen aan de heren achter de Dido of ze meer weten over de beproeving,Ik heb er 3,3ha van staan volgend seizoen en teel er ook SSen van,prima pieper,mooi van vorm enz,het moet alleen wel zo zijn dat ie wat op gaat brengen want dat is nog maar net aan.

 • agropak

  Denk nog niet dat hij al op de rassenlijst staat, kan hier soms vlug maar zo vlug? Zal ook eens na vragen bij mijn studievriend Simon Dido is een beetje langwerpig en dat kan in een jaar met moeilijke verkoop een nadeel zijn.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.