Akkerbouw

Nieuws 1648 x bekeken

Ruim 80 procent mais en soja gezaaid in Argentinië

Buenos Aires – De akkerbouwers in Argentinië hebben 85 procent van alle sojabonen gezaaid.

Bij mais is 82 procent van het areaal gezaaid, blijkt uit gegevens van de graanbeurs in Buenos Aires. De inzaai verloopt traag vanwege de regen.

Het beeld op de Argentijnse pampa is wisselend, zegt de Nederlandse landbouwraad Bart Vrolijk. “Sommige stukken staan nog steeds onder water. Op diverse plaatsen zijn boeren druk aan het zaaien. Er zijn ook veel spuitmachines onderweg om de ziektedruk onder controle te houden.”

De graanbeurs schat het soja-areaal op 19,7 miljoen hectare. Dat is 4,5 procent meer dan de 18,85 miljoen hectare van vorig seizoen. De graanbeurs verwacht een oogst van 55 miljoen tot 58 miljoen ton sojabonen. Het maisareaal krimpt met 12 procent naar 3,4 miljoen hectare.

De tarwe is in Argentinië voor 80 procent geoogst. Volgens Vrolijk komt de productie uit op 7 miljoen ton. “Dat is 23 procent minder dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Van het nog te oogsten areaal komt 90 procent uit het zuidelijke deel van de provincie Buenos Aires. Daar zijn de verwachtingen goed, zodat de totale oogst naar verwachting uitkomt op 9,8 miljoen ton.”

Volgens Vrolijk is afgelopen seizoen 3,6 miljoen hectare tarwe ingezaaid. “Dat was 21,7 procent minder dan vorig seizoen en het kleinste tarwe areaal in 100 jaar. Boeren kiezen voor de zekerheid van soja, waarbij ze 35 procent exportheffing moeten betalen. Ze willen niet afhankelijk zijn van de ad hoc vastgestelde exportquota voor mais en tarwe. Die bedragen voor dit seizoen 15 miljoen ton mais en 5 miljoen ton tarwe.”

Of registreer je om te kunnen reageren.