Akkerbouw

Nieuws

Rode-uienprijs schiet de lucht in door krapte

Emmeloord - De prijzen voor rode uien stijgen snel op de noteringen van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN). Bij 30 procent grof komt 3 euro bij en bij 60 procent grof €1,50. De notering komt voor beide maten op 21 tot 28 euro per 100 kilo. De stemming wordt omschreven als vast.

Oorzaak voor deze snelle prijsstijging is het gebrek aan goede rode uien. Op de themadag uien van de LNCN was al duidelijk dat er vraag is naar rode uien. "Engeland heeft geen rode uien en dat is een grote markt", legt Kees Hoogzand van zaadbedrijf Hoza uit. "Het aanbod goede rode uien is zo klein geworden dat de handel er stad en land voor afloopt."

Kwaliteit is een groot probleem bij rode uien. Koprot komt over de hele uienlinie voor, maar vooral in rode. Deze zijn veel kwetsbaarder.

Hoogzand: "Veel telers hebben een slechte box rode uien die ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Met onverwerkbare uien heb je niks aan die mooie noteringen."

Vorig jaar was de prijs voor rode uien een stuk lager, maar nog altijd aanzienlijk hoger dan voor gele uien.

Of registreer je om te kunnen reageren.