Akkerbouw

Nieuws 2140 x bekeken

‘Ras van belang bij koprotbestrijding'

Biddinghuizen – Rassenkeuze is een onderdeel van de koprotbestrijding in de uienteelt. Dat zegt Foort Sandee, directeur van loonbedrijf Heyboer.

“Telers hebben een heleboel maatregelen die ze in acht kunnen nemen om koprot te voorkomen. Veel maatregelen op het gebied van hygiëne, zoals het afdekken van afvalhopen, maar ook rassenkeuze is van belang.”

Sandee legt uit dat uienrassen die van nature een dunnere hals hebben minder vatbaar zijn voor koprot. “De schimmel heeft minder kans om daar uit te groeien en zo’n hals heb je in de bewaring sneller droog.”

De koprotproblematiek houdt de gemoederen flink bezig in de uiensector. Het is een ongrijpbare ziekte, omdat er geen middelen zijn die koprot met zekerheid voorkomen.

Volgens Heyboer neemt het koprotprobleem de laatste jaren toe. “Het was een lastig seizoen met veel infectiemomenten, maar de ziekte openbaart zich pas in de bewaring. Het is een complex probleem dan niet kan worden voorkomen, maar wel beperkt.” Seizoen 2011/2012 was volgens uienkenners nog problematischer. Dit jaar komt de schimmel overal voor, maar niet in alle partijen. Koprot wordt veroorzaakt door de de schimmel Botrytis allii. Infectie kan leiden tot kwaliteitsverlies van het product of de partij zelfs onverkoopbaar maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.