Akkerbouw

Nieuws 8 reactieslaatste update:23 jan 2013

Rabo verwacht op korte termijn hogere graanprijs

Londen – Tarwe en mais worden duurder in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarna zakken de graanprijzen als de nieuwe oogst op het noordelijk halfrond begint, verwachten analisten van Rabo Agri Commodity Markets Research.

Op korte termijn worden tarwe en mais duurder. De VS heeft de kleinste maisvoorraad ooit. Bovendien is er veel vraag van andere landen naar Amerikaanse mais. De stijgende maisprijs trekt ook de tarweprijs omhoog, verwachten de Rabo-analisten. Bovendien wordt er veel tarwe verwerkt in veevoer. Veehouders in de VS hebben vorig jaar veel minder ruwvoer geoogst door droogte en verbruiken daardoor meer graan.

De sojamarkt is minder gespannen, schrijven de Rabo-analisten in een rapport over de markt van agrarische grondstoffen. Brazilië lijkt een grote hoeveelheid sojabonen te gaan oogsten.

De Rabo-analisten verwachten dat de prijsschommelingen toenemen. Het graanverbruik stijgt in de wereld, terwijl de mogelijkheden beperkt zijn om de productie te verhogen. Het areaal landbouwgrond krimpt. En de technische mogelijkheden voor productieverhogingen zijn beperkt, stellen de Rabo-analisten. Bovendien zijn de landen rond de Zwarte Zee en in Zuid-Amerika de laatste jaren steeds belangrijker geworden om de wereld van voldoende graan te voorzien. Terwijl deze landen juist veel last hebben van sterk wisselende weersomstandigheden.

De International Grains Council (IGC) verwacht dat de wereld aan het eind van dit seizoen een maisvoorraad heeft van 113 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad in negen jaar. De maismarkt is krap, stelt de IGC. Bij tarwe verbruikt de wereld dit seizoen 22 miljoen ton méér dan het heeft geproduceerd.

Laatste reacties

 • martensDLD

  weer een pracht foto van de boerderij,Hogere graan prijs

 • agropak

  Martens helemaal mee eens heb al zo vaak commentaar op geplaatste foto's geleverd. Het is dat het een mogelijkheid is om s'avonds als tijdverdrijf te lezen wat er vaak in ons oude kleine nederlandje leeft. Maar op gedegen verslagen, raportages etc hoef je niet te rekenen. Heb het idee dat de 'redacteuren' ver van de landbouw staan en graag vlug hun salaris willen verdienen met artikelen uit andere tijdschriften te copieren of foto's te laten plaatsen die niet bij het artikel passen

 • Mels

  Jullie beiden zeuren om wat te zeuren te hebben,mais is net als bv tarwe een gras en valt net als bv tarwe onder de granen. nl.wikipedia.org/wiki/Mais

 • agropak

  Mels het is niet om te zeuren er staan vaak verkeerde foto's bij een verslag. Maar in dit geval zie ik SNIJMAIS geen korrelmais of graan

 • harrie weusthuis

  Interessant dat de RABO dat weet.
  Ik verwacht binnen kort lagere rente bij de RABO, haha.
  Laten ze zich bij hun eigen werk houden.

 • Mels

  Agropak,stuk eigenwijs,ook snijmais is toch graan of niet dan,ha ha,dat de strekking van het verhaal over korrelmais en tarwe gaat is van ondergeschikt belang;p

 • ed12345

  Mels ik vind dat je een beetje ver gaat door agratax een stuk eigenwijs te noemen

 • agropak

  Ha mels, ik kan eigenwijs zijn, maar foto is veranderd.boerderij hiervoor mijn dank

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.