Akkerbouw

Nieuws

Productie sojabonen in Brazilië naar record

Sao Paulo – Brazilië produceert dit seizoen een record aan sojabonen. Ook de export komt op een niet eerder gekend niveau. Dat meldt de Amerikaanse landbouwraad Jeff Zimmerman.

Zimmerman verwacht dat Brazilië dit seizoen 2012/2013 totaal 83 miljoen ton sojabonen produceert. Dat is 25 procent meer dan vorig seizoen. De prognoses van diverse analisten variëren van 79 miljoen tot 84,3 miljoen ton sojabonen. In december schatte het ministerie van landbouw de nationale productie op 82,6 miljoen ton sojabonen.

In de centraal gelegen deelstaat Mato Grosso, dat 30 procent van alle soja produceert, is een record van 67,7 procent van de soja op voorhand verkocht, stelt Zimmerman. “Nationaal geldt dat voor ruim 50 procent. Gewoonlijk is rond deze periode 30 procent van de soja verkocht. Er is meer verkocht vanwege de gunstige koers van de Braziliaanse real en de hoge prijzen op de termijnmarkten. Veel contracten voor levering in maart waren al verkocht vóór de soja werd gezaaid in oktober. Door de grote oogst bestellen grote importeurs als China graag sojabonen in Brazilië. De export groeit dit seizoen naar een record van 39 miljoen ton sojabonen.”

Als Zimmerman gelijk krijgt, dan exporteert Brazilië dit seizoen voor het eerst meer sojabonen dan de VS. Het ministerie van landbouw in de VS schat de Amerikaanse export op 37 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.