Akkerbouw

Nieuws 1396 x bekeken

Poolprijs Van Meir op € 11,78 per 100 kilo uien

Steenbergen – Van Meir Uien heeft de poolprijs van pool A, over de afzetperiode oktober tot en met december, vastgesteld op €11,78 per kilo. “Net kostendekkend voor de teler”, constateert directeur Leon van Meir. Hij baseert zich hierbij op de stijgende teeltkosten. “Wie de laatste jaren geen geluk heeft gehad met kwaliteit of verkoopbeleid, heeft de laatste jaren niets aan de uien verdiend."

Van Meir merkt op dat koprot al in de plantuien een probleem was. “Achteraf was dat een aanwijzing dat de bewaaruien ook last van koprot konden krijgen. ” De uienoogst van 2012 gaat wat Van Meir betreft de boeken in als een oogst met veel koprot. “Dat heeft invloed op de uienprijs. Partijen met kwaliteitsproblemen zijn onder de marktprijs verkocht.”

Ondanks de goede exportcijfers is de baalprijs hierdoor blijven hangen tussen de 14 en 17 euro per 100 kilo.  Daar rolt een poolprijs van €11,78 uit.

Voor de toekomst ziet Van Meir kansen voor de uienhandel. “De wereldbevolking groeit en het klimaat wordt steeds extremer. Goede telers kunnen daarvan profiteren.”

Agrifirm Plant maakte eerder deze maand bekend tot een poolprijs van 9,4 cent per kilo af land uien te zijn gekomen over 2012. Telers met een Global Gap-certificaat krijgen een extra vergoeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.