Akkerbouw

Nieuws 730 x bekeken

Polen verbiedt transgene teelten

Warschau – Polen verbiedt de teelt van de transgene gewassen MON810 en Amflora. Het verbod gaat in op 28 januari. De mais MON810 van Monsanto en de aardappel Amflora van BASF zijn de enige genetisch gemodificeerde gewassen met een teelttoelating in de EU.

Toch legt de regering van premier Donald Tusk een verbod op de teelt van beide gewassen. Tusk had het verbod vorig jaar beloofd, nadat de Poolse Senaat vorig jaar november akkoord was gegaan met een voorstel om de registratie en verkoop van transgene producten niet langer te verbieden. Volgens Tusk dwongen EU-regels Polen om dat voorstel aan te nemen. Polen heeft wel de vrijheid om de teelt van specifiek benoemde rassen te verbieden. Het nieuwe verbod geldt uitsluitend voor MON810 en Amflora. De regering wil zo voorkomen dat gewone gewassen vervuild raken met transgene bestanddelen.

Greenpeace Polen reageert opgelucht op het besluit van de Poolse ministerraad. “Tusk houdt zich aan zijn belofte”, zegt campagneleider Joanna Mis in diverse media. “Nu moeten we er nog voor zorgen dat de Europese Commissie het Poolse verbod niet ongedaan kan maken.”

Polen kende sinds 2005 een verbod op de verkoop van zaad van genetisch gemodificeerde gewassen. Dat verbod was in strijd met de EU-regels en Tusk vreesde dat Polen hoge boetes zou moeten betalen. Daarom haalde de Senaat in november een streep door het verbod. Bovendien konden akkerbouwers zaad invoeren en dan toch MON810 telen. In Polen werd jaarlijks zo’n 3.000 hectare MON810 geteeld. In de nieuwe wet wordt de teelt verboden, niet de verkoop van het zaad.

Volgens de actiegroep GMWatch zijn er negen EU-lidstaten die beperkingen hebben opgelegd aan transgene gewassen. Dat zijn Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Luxemburg, Frankrijk, Griekenland, Italië, Bulgarije en Polen.

Of registreer je om te kunnen reageren.