Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

‘Overname Lutosa door McCain in april afgerond’

Oudenaarde - De overname van de Belgische aardappelverwerker Lutosa door McCain wordt waarschijnlijk in april afgerond. Lutosa blijft ook na de overname veel Bintjes verwerken. Dat zei Lutosa-directeur Erwin Wuyts dinsdag in het Belgische Oudenaarde op een studiedag van het onderzoeksinstituut PCA.

“Lutosa verwerkt jaarlijks 800.000 ton aardappelen. Ruim de helft bestaat uit Bintjes. Dat blijft zo. Bintjes zijn gewild bij telers, bij ons en bij onze klanten.”

In oktober vorig jaar werd bekend dat McCain Lutosa koopt voor 225 miljoen euro. Wuyts wil verder niks zeggen over de overname. “Dat kan pas als die is afgerond.”

Lutosa draait een omzet van 250 miljoen euro. Het concern produceert 375.000 ton eindproducten. Wuyts: “We exporteren 93 procent van onze productie. België is de grootste fritesexporteur ter wereld geworden. De verwerkingscapaciteit is sterk gegroeid. Bovendien zitten telers, verwerkers, ondersteunende bedrijven en havens dicht bij elkaar in Noordwest-Europa. Zo’n cluster ontbreekt in Noord-Amerika. Daar moet frites soms wel 1.000 kilometer worden vervoerd naar een haven. Deze regio kan in kostprijs niet tegen Noordwest-Europa op.”

Eén reactie

  • erpelteler

    Gelukkig worden de frites transporteurs die die 1000 km op diesel van 75 eurocent/liter met een prettige 110km/uur naar die haven toe rijden in 1 dag niet gehinderd door vervelende rotondes, files, drempels of ander kostprijsverhogend verkeersongemak.

Of registreer je om te kunnen reageren.