Akkerbouw

Nieuws 2040 x bekeken 8 reacties

Opheffing schap brengt exportpositie in gevaar

Dronten – De opheffing van het Productschap Akkerbouw (PA) brengt de exportpositie van Nederland in gevaar. Het productschap kent verordeningen die de kwaliteit bewaken.

Die verordeningen gelden niet meer vanaf 1 januari 2014 als het PA op houdt te bestaan.

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw realiseert zich dat het besluit van het kabinet onomkeerbaar is, zei hij in Dronten op een bijeenkomst van de beursvereniging LNCN. “Het stelt me diep teleur. Er verdwijnen verordeningen die belangrijk zijn voor de akkerbouw, zoals die voor de voedselveiligheid, aardappelmoeheid, wratziekte, phytophthora, valse meeldauw, knolcyperus en pootaardappelen. Veel verordeningen zijn er op gericht de kwaliteit van het Nederlandse akkerbouwproduct te waarborgen.”

Het is de vraag in hoeverre het ministerie van Economische Zaken die vaak bovenwettelijke verordeningen overneemt. Haanstra hoopt dat het nieuwe EU-landbouwbeleid uitkomst biedt. “Landbouwcommissaris Ciolos wil meer ruimte voor producentenverenigingen en interbranche-organisaties. Die moeten bij een bepaalde meerderheid regels kunnen opstellen die de overheid algemeen bindend verklaart. Het is echter de vraag of dit voorstel het haalt in de onderhandelingen over het nieuwe GLB.”

Ook directeur René van Diepen van de Nederlandse Aardappel Organisatie maakt zich zorgen. “De regering wil 40 miljoen euro bezuinigen op het netwerk van landbouwattachés. Die spelen juist een grote rol bij het oplossen van problemen met de import van Nederlandse producten. Nederland is de tweede exporteur van landbouwproducten. Een goed beleid voor het bevorderen van de plantgezondheid is van groot belang om die positie te behouden. Ik hoop dat de handel en de teelt hier afspraken over kunnen maken.”

Ook LNCN-voorzitter Jan Douma is teleurgesteld in de overheid. “We hebben geen minister en ministerie van landbouw en geen staatssecretaris meer. De regering schaft ook de productschappen af. De overheid vindt dat de landbouw één van de tien topsectoren is waar de Nederlandse economie op drijft. Ik kan dat niet rijmen met elkaar.”

Laatste reacties

 • pdenh1

  De sector heeft zoveel eigen potentie en vermogen, dat deze het zonder PA zal kunnen stellen,mits de verantwoordelijken en EZ de werkzaamheden van PA overnemen. Natuurlijk, de exportpositie mag niet in gevaar komen, maar het zou van nationale in infantiliteit getuigen, indien de betrokkenen niet hun exportpositie zouden kunnen handhaven.

 • Tiny1946

  De PA is al jaren voorbij gestreefd door komst van de voedsel veiling is de productschappen niet meer van deze tijd, Tevens is het ook dat de gehele agrarige sector met dumpings prijzen moeite heeft om dergelijke heffingen te voldoen.Dus morgen opruimen.

 • pieterdejong

  P A uit de tijd van grijze mannen die nu bang zijn voor hun baantje en bijbehorende vergoeding. Ik zeg weg ermee en de markt zelf laten oplossen.

 • Demeter Griend

  Produktschappen weg, iedereen blij is het weer niet goed.

 • Mels

  Heeft Jan Douma ook gekeken hoeveel die andere 9 sectoren dan kwijt zijn aan onzinnige heffingen voor stropdassen die tekort uitspoken voor de centen die ze krijgen?????Vermoedelijk niet en strijkt ie zelf ook genoeg op.Beetje preken voor eigen parochie dunkt mij.

 • ed12345

  als de veiligheids cq kwaliteits verordeningen afgeschaft worden en er dus geen controle meer is de kwaliteits garantie dus ook fietsen en door de vaak moorderde concurentie zullen er toch minder bonafide producten hun weg vinden in de export en nederland zijn goede naam langzaam verliezen
  Dit is in het verleden ook gebeurt met boter daar moest een rijks controle voor in het leven geroepen worden om de goede naam heel langzaam weer op te bouwen

 • politiek

  Inderdaad een zeer goede beslissing om de Productschappen op te heffen. Voorzitter Jaap Haanstra van LTO Nederland moet nu zelf ook wat gaan doen. Hij kan zich niet meer verschuilen achter Productschap en omgekeerd de Productschap niet achter belangenbehartigers als de LTO .
  Inderdaad , ook Rene van Diepen en Jan Douma moeten nu gaan nadenken. Mijn inziens is daar daar niets niks mee als je dergelijke banen hebt.

 • henk 60

  Ik vind dit allemaal wel erg kort door de bocht heren.
  Doen jullie zelf wel wat buiten om kankeren.
  Er zal toch wel iets geregeld moeten worden wat bindend is anders gaan jullie weer meerijden op een ander zijn kosten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.