Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Oogst soja van start in Brazilië

Sao Paulo – Het marktbureau Safras e Mercado verwacht dat Brazilië 84,7 miljoen ton sojabonen gaat oogsten. Dat is 25 procent meer dan vorig seizoen.

De oogst van sojabonen is van start gegaan in de centraal gelegen deelstaat Mato Grosso, waar het gros van de Braziliaanse soja wordt geteeld.

De oogstprognoses voor Braziliaanse sojabonen stijgen voortdurend. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ging vorige week nog uit van een oogst van 82,5 miljoen ton. Brazilië produceert dit seizoen een record aan sojabonen. Ook de export komt op een niet eerder gekend niveau. Dat drukte lange tijd de prijs van sojabonen op de wereldmarkt.

Maar deze week stijgen de sojaprijzen iets op de termijnmarkt in Chicago. Dat komt door de droogte in Argentinië waar steeds meer gewassen last krijgen van een watertekort, vooral de sojabonen. De droogte heeft ook het zuiden van Brazilië in haar greep. Daar wordt veel mais geteeld. Terwijl de deelstaat Mato Grosso veel last heeft van regen.

Analisten verwachten voor Brazilië nog steeds een recordoogst aan sojabonen. Maar voor Argentinië is die verwachting los gelaten. De gezaaide soja heeft last van het watertekort. En het groeiseizoen is te ver gevorderd om nog over te zaaien.

Het USDA verwacht dat Brazilië dit seizoen de grootste exporteur van sojabonen wordt in de wereld met een uitvoer van 38,4 miljoen ton. Daarna volgt de VS met een export van 36,6 miljoen ton. Dat is bijna evenveel als vorig seizoen, ondanks dat de oogst door droogte dit seizoen veel kleiner is uitgevallen. Vooral China koopt veel Amerikaanse sojabonen. Argentinië komt op de derde plaats met een uitvoer van 11 miljoen ton sojabonen.

Laatste reacties

 • sensia

  Meer soja, minder Amazonewoud. Al die soja wordt aan het vee gevoerd. Soja dat stijf staat van de Round-up. GenTech soja van de alleenheerser Monsanto.
  Van onze waarnemers en evolutionair biologen ter plekke in Braziliedie het tropisch regenwoud en haar bewoners in Brazilië bestuderen is het grote uitsterven begonnen.

 • Hans Brasil

  Wat dacht je van een invoer heffing over soja en soja producten sensia???

 • brasolanda

  over het algemeen wordt er in Brazilie nog meer gewone soja geteelt.
  dan gemanipuleerde soja. en ontbossen in brazilie wordt steeds moeilijker.
  de regelgeving is heel erg veranderdt en er is veel controlle op ontbossen.
  dus wat die waarnemers vertellen zal wel mee vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.