Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

NAV: tarwe goed alternatief voor aardappelen

Noordhoek – Akkerbouwers hebben voor komend seizoen met tarwe een goed alternatief voor fritesaardappelen. Dat zegt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) op basis van saldovergelijkingen.

Dit jaar stijgt de kostprijs van fritesaardappelen op een gemiddeld bedrijf van 11,3 naar 11,7 cent per kilo, bij de teelt op lichte grond. Bij de teelt op klei, levering april 2014, is de kostprijs gestegen van 15,9 naar 16,4 cent per kilo.

Volgens de NAV-berekening moeten aardappelen minstens 14 cent opbrengen om te kunnen concurreren met tarwe.

“De contractprijzen liggen tussen de 12 tot 14 cent, maar die 14 cent geldt alleen voor de beste aardappelen”, weet NAV-bestuurder Keimpe van de Heide. “Daar moet nog 2 of 3 cent bij om op kostprijsniveau te komen. De industrie probeert telers nu te verleiden om aardappelen te telen. Dit is het moment om aanbod vast te houden voor een beter prijsniveau.”

De NAV roept akkerbouwers dan ook op om bij de huidige graanprijzen nog eens kritisch naar het bouwplan en aardappelareaal te kijken. Ook met het oog op bodemvruchtbaarheid, waaraan graan een bijdrage levert. “Het kan voor veel bedrijven interessant zijn een deel van het aardappelareaal te vervangen door graan.”

Van der Heide hoopt dat het areaal stabiliseert of zelfs krimpt. “Nu uitbreiden geeft een verkeerd signaal af, want dan ga je weer mee met de industrie.”

De NAV strijdt al jaren voor areaalbeperking. “Dat heeft een discussie losgemaakt, maar verder weinig gevolgen gehad”, vertelt Van der Heide. “Voor komend seizoen zijn er voldoende alternatieven. We verwachten dan ook dat het areaal komend seizoen niet groeit.”

Laatste reacties

 • b.hoogendijk

  Een mooi ander alternatief is de teelt van zomerkoolzaad of winterkoolzaad voor zaaizaad productie. Dit brengt nog een veel beter saldo op als winter of zomer tarwe, voor inlichtingen
  Ben Hoogendijk
  06 53247057

 • ed12345

  voor degene die tarwe gaan telen is het waarschijnlijk raadzaam een gedeelte van de oogst dit seizoen vast te boeken. Bij een goede oogst wereldwijd kan de prijs weleens heel scherp vallen Achter de beurs aan telen is vaak een teleurstelling

 • info36

  Dat is met aardappelen nog veel meer het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.