Akkerbouw

Nieuws

NAO richt stichting op voor private projecten

Rotterdam – De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) richt dit jaar een stichting op voor het uitvoeren van projecten. De aanleiding is de opheffing van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties.

Dat maakte voorzitter Kees van Arendonk bekend op de nieuwjaarsreceptie van de NAO. Het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel houdt op 1 januari 2014 op te bestaan. De NAO is hierop ingesprongen, zegt Van Arendonk. “We hebben ons personeelsbestand gereduceerd. En we gaan projecten privaat financieren. De politiek wil niet dat de publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties doen aan promotie of marktonderzoek. Daarom zoeken wij een mogelijkheid om dat privaat te regelen.”

Volgens Van Arendonk gaat de stichting projecten opzetten. “De stichting inventariseert welke behoeften er zijn. Belangstellenden kunnen ook zelf projecten indienen. De stichting onderzoekt het draagvlak en de financieringsmogelijkheden. Je kunt denken aan collectieve projecten voor bijvoorbeeld de aanpak van de aardappelziekte erwinia. Of de promotie van de afzet van tafelaardappelen in een bepaald land.”

Ook het Productschap Akkerbouw gaat verdwijnen, volgens de laatste overheidsplannen. Van Arendonk: “Wij hebben als NAO veel te maken met het Productschap Akkerbouw. Via het PA zijn veel verordeningen van kracht, zoals die voor de 1 op 3 teelt, de ATR en de phytophthoraverordening. Wij betreuren de opheffing van het productschap. Dat gaat grote gevolgen hebben voor de sector. Er is geen duidelijkheid over hoe het nu verder moet met de verordeningen. Ik verwacht meer samenwerking tussen de ketenpartijen om de plantgezondheid te bewaken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.