Akkerbouw

Nieuws 715 x bekeken 1 reactie

NAK verlaagde 31 procent pootgoed in klasse

Creil – De NAK heeft vorig jaar 37.622 hectare pootaardappelen gekeurd. Daarvan is 11.603 hectare in klasse verlaagd. Dat is 31 procent. In 2011 werd 30 procent in klasse verlaagd. Van het areaal in 2012 is 1.450 hectare afgekeurd. Dat is 3,9 procent. In 2011 mocht 2,8 procent niet als pootaardappel worden verkocht.

Jaap Haak, coördinator keuringen, constateert een verschuiving. “Vorig jaar is 17,4 procent van het areaal in klasse verlaagd vanwege erwinia. Dat was in 2011 nog 11,7 procent”, zei Haak in Creil op een telersbijeenkomst. “In de nacontrole op virus is in 2012 nog eens 5,8 procent van het areaal in klasse verlaagd. Dat was 10,4 procent in 2011.”

De NAK gebruikt vanaf dit jaar in de nacontrole alleen nog de PCR-test. Dat wordt gecombineerd met het onderzoek op ring- en bruinrot. Haak: “De uitslagen komen sneller en de PCR-test is betrouwbaarder dan de Elisa-test.”

Haak meldde verder dat de NAK de keuring op los geleverd pootgoed aanscherpt. “Afnemers hebben veel klachten over de slordige sortering en er zit te veel rot in. Een partij los pootgoed moet vóór levering worden gekeurd. De keurmeester moet bij het laden aanwezig zijn. Tijdens het laden mag de teler niet nalezen en er moeten valbrekers worden gebruikt.”

Eén reactie

  • johannetje

    de keurmeester mag wel een helicopter hebben in het voorjaar. Er gaat zoveel los weg in het voorjaar, dat de keurmeester het allemaal nooit bij kan benen om overal bij het laden aanwezig te kunnen zijn. De hele logistiek gaat op de rem op die manier. De beste man kan hier wel hele dagen blijven in begin april!

Of registreer je om te kunnen reageren.