Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

NAK maakt 1,3 miljoen euro winst

Creil – De NAK boekte vorig jaar een bedrijfsresultaat van 1,335 miljoen euro. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2011 en bijna tien keer meer dan de 141.000 euro die de keuringsdienst had begroot. De omzet daalde vorig jaar met 22 procent naar ruim 21,2 miljoen euro.

In 2010 leed de NAK nog een verlies van 2,6 miljoen euro. De keuringsdienst was toen veel geld kwijt aan éénmalige pensioenlasten. Bovendien leed het dochterbedrijf NAK Agro in dat jaar verlies. NAK Agro wordt langzaam verzelfstandigd. In 2012 draaide NAK Agro weer met winst, vertelde directeur Eric Casteleijn in Creil op de eerste van een serie telersbijeenkomsten.

Het eigen vermogen van de NAK ligt nu boven de 50 procent, zegt Casteleijn. “Er is geen reden de tarieven te verhogen. De tarieven voor 2013 blijven dan ook gelijk aan die van 2012.”

Casteleijn noemt een aantal oorzaken voor het goede resultaat van 2012. “De NAK heeft een grote oogst kunnen certificeren. Door de wateroverlast in Friesland hebben we extra taken uitgevoerd voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. En de NAK blijft de efficiëntie verbeteren.”
Zo heeft de NAK de aangifte van het te keuren areaal gedigitaliseerd. Casteleijn: “Inmiddels gaat 85 procent van de aangifte digitaal. De aanvraag van certificaten is al voor ruim de helft gedigitaliseerd. Dat bespaart veel kosten. Vanaf dit jaar voeren we de nacontrole alleen uit met de PCR-test, dat we combineren met het verplichte onderzoek op ring- en bruinrot. Alleen dit laatste bespaart al vijftig volwaardige arbeidskrachten in twee maanden.”

Verder wil de NAK de keuring van pootaardappelen veranderen. Castelijn: “We willen risicogericht keuren. De keurmeesters gaan dan pootaardappelen uit kwalitatief goede partijen minder vaak keuren en andersom. Verder wil de NAK in 2014 een ander tariefsysteem invoeren. We leggen de kosten daar neer waar ze worden gemaakt.”

Voor 2013 verwacht de NAK een verdere daling van de omzet naar 20,5 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat wordt begroot op 685.000 euro. Casteleijn: “De kosten stijgen 2 procent. En we gaan weer uit van een gemiddeld te certificeren oogst.”

Laatste reacties

  • Tiny1946

    Wat een schande van de NAK zo een winst bekend maken, de tarieven mogen wel wat naar beneden worden bijgesteld, en dat ook weer om werk te zoeken voor oudere werknemers, die overbodig zijn, toch maar aan de gang te houden.

  • Mels

    Criminele organisatie die er op uit is om het pootgoed telers en handelaren zo moeilijk mogelijk te maken.Elk jaar wordt de boel duurder en krijgen we meer gezeur.De telerscommissie is wat mij betreft ook een farce en laat zich leiden door de waan van de groten.

Of registreer je om te kunnen reageren.