Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Meer aardapplen telen in Noordwest-Europa

Dronten – Er moeten meer aardappelen worden geteeld in Noordwest-Europa om de groeiende vraag naar aardappelproducten in Azië en Zuid-Amerika bij te houden. Die landen kunnen lokaal niet genoeg aardappelen telen.

Dat zei Han van den Hoek, directeur Grondstofvoorziening van McCain Europa op een bijeenkomst van de beursvereniging LNCN. Volgens Van den Hoek krimpt de afzet van aardappelproducten in Noord-Amerika en Europa. “In Azië en Zuid-Amerika groeit de vraag.”

McCain bouwt een verwerkingsfabriek in India. Toch ziet McCain niet snel de verwerkers verhuizen naar hun nieuwe afzetmarkten. “De verwerkers optimaliseren liever bestaande fabrieken dan nieuwe te bouwen in nieuwe afzetgebieden.”

Of dit rendabel blijft hangt af van de transportkosten, de grondstofkosten en de wisselkoersen, zegt Van den Hoek. “De nieuwe markten zijn prijsgevoelig omdat aardappelproducten worden gezien als luxeartikel. We moeten ons niet uit de markt prijzen.”

Volgens Van den Hoek zijn twee gebieden geschikt voor grootschalige aardappelteelt. Dat zijn Noordwest-Europa en het noordwesten van de VS. “De teelt verdwijnt rond de Middellandse Zee vanwege het watertekort. Het areaal krimpt in Centraal-Europa, blijft stabiel in Noordwest-Europa en groeit in Noord-Europa. Het is zorgelijk, maar in 2030 woont de helft van de wereldbevolking in gebieden met een watertekort.”

De teelt en de verwerking van aardappelen concentreert zich steeds verder. Van den Hoek: “Risicobeheersing wordt belangrijker dan de kostprijs. Ook verwerkers willen minder risico lopen. Het aandeel vrije aardappelen zal afnemen. Dat vergroot de prijsschommelingen.”

Laatste reacties

 • trekker123

  Heel verstandig. Ik hoop ook op een flinke uitbreiding van het areaal. Kan ik mooi goedkoop aan het eten blijven.

 • derikx

  vaste prijsafspraken omhoog en er komen vanzelf meer aardappelen

 • vigerti

  de industrie wil niets liever dan heel goedkope aardappelen aankopen en de boer maar werke voor een hongerloontje, moderne slavernij noem ik dat
  goe bezig Mc Cain

 • pieterdejong

  ze willen meer contracten maar willen wij dat wel ? In een duur jaar eindelijk wat geld onze kant op. Meer mais voor de vergister en minder aardappels = beter voor de aardappelteler.

 • Mels

  Minder aardappels,laat ze maar duur betalen,de enige reden om dit te verkondigen is het kunnen drukken van de inkoopsprijs van zgn grondstof.Wat ik een Kwoord vind voor met zorg geteeld aardappelen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.