Akkerbouw

Nieuws

Krapte schalenpeen door pastinakengeelvlekvirus

Warmenhuizen – De bewaarpeen is gemiddeld grover dan normaal als gevolg van het pastinakengeelvlekvirus en het meevallende groeiseizoen. Dat is vooral vervelend voor telers die zich op de markt van schalenpeen richten. De krapte in het fijnere segment leidt nog niet tot prijsstijgingen, want de markt is rustig.

Het pastinakengeelvlekvirus heeft in de bewaarpeen plantenuitval veroorzaakt. Vooral in de vroege peen, gezaaid tussen 1 maart en 20 april, is schade waargenomen. De plant vergeelde en stopte met groeien. Later gezaaide planten vielen direct weg. Hierdoor is de sortering grover geworden.

“De schade in het bewaarsegment valt mij nog mee”, zegt Johan Voragen van Bejo Zaden. “Het gevolg is grovere partijen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Gelukkig is de kwaliteit van het product wel goed, door goede rassen die niet scheuren als ze doorgroeien. Tegen de verwachting in zijn de koelhuizen nagenoeg vol gekomen.”

Voragen denkt dat Engeland een afzetmarkt kan worden voor die grovere wortelen. “We verwachten dat Engeland nog wel aan de markt komt, omdat daar verschrikkelijk veel regen is gevallen. Zowel kwaliteit als opbrengst zijn daar minder dan normaal. Traditioneel is dat een bestemming voor grovere peen.”

Duitsland is vooral de markt voor schalenpeen. “Dat is een groot segment. Het is nu lastig om Duitsland te bedienen vanwege de lagere plantgetallen standen in het teeltseizoen”, weet Voragen. “Als ik de proefspoelingen bekijk, valt het me nog mee.  Maar een paar grove penen kunnen de sortering al omhoog trekken.”

Gemiddeld zijn de partijen dus grover dan vorig jaar, maar Voragen heeft nog geen geluiden gehoord over belemmeringen in de handel.

Peenteler en –handelaar Jos de Boer ziet ook dat de wortelen dit seizoen grover zijn dan normaal. “Aangetaste peentjes verdwijnen in de voorsorteerder, omdat ze te fijn zijn. De grofte van nu is geen probleem voor de Oost-Europese markt, maar de meesten telen voor schalen en dat is lastig nu.”

Dit heeft echter geen prijsgevolgen voor schalenpeen. “Prijsvorming is moeilijk te voorspellen”, zegt De Boer. “De peen loopt nu gewoon niet. We wachten op vraag uit het buitenland.”

Of registreer je om te kunnen reageren.