Akkerbouw

Nieuws 30 reacties

Kostprijs aardappelen stijgt naar 16,4 cent

Noordhoek - Dit jaar stijgt de kostprijs van fritesaardappelen op een gemiddeld bedrijf bij de teelt op klei, levering april 2014, van 15,9 naar 16,4 cent per kilo.

Op lichte grond, bij een afland levering, stijgt de kostprijs van 11,3 naar 11,7 cent per kilo. Dat zegt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) op basis van haar kostprijsberekeningen. Volgens de NAV moeten aardappelen zeker 14 cent opbrengen om te kunnen concurreren met tarwe. De vakbond verwacht dat komend seizoen een areaalverschuiving plaatsvindt van aardappelen naar andere akkerbouwgewassen, vooral granen.

Laatste reacties

 • agropak

  Ik ben waarschijnlijk een domme boer, maar als je dan de contractprijzen voor aardappels uit een ander artikel hiernaast zet, vraag je je toch af waarom we nog steeds aardappels onder kostprijs telen (Farm Frites betaalt voor Innovator af land geleverd 110 euro per ton, exclusief premies. Levering in week 32 (half augustus) levert 125 euro op. Bij levering in maart stijgt de prijs naar 135 euro. Rozendaal: “De prijs voor de levering van Innovator in augustus stijgt van €92,50 vorig seizoen naar 125 euro voor de oogst 2013 )

 • peter.komen

  Je bent niet dom ,zo steekt de markt in elkaar.
  Bij overproduktie ben je dom als je niet een beetje onderkostprijs verkocht heb.
  bij een te kort ben je dom als je al verkocht heb.
  een wijs man zei eens tegen ons handel loopt altijd naar het laagste punt.
  het hele jaar blijven verkopen,en nemen zo als het is.
  Dat is ons lot.


 • vandenberghe.david@telenet.be

  agropak,
  mooie analyse en repliek op het artikel!! Heb even mijn eigen contract erbij gehaald. Ik word 125,96 euro excl BTW betaald voor levering februari (+5 euro zelf leveren)
  Volgens het artikel ben ik dus niet goed bezig!!

 • info36

  Dat kreeg mijn opa ook 50 jaar geleden.
  Alleen is nu de kostprijs meer als vertienvoudigd.
  In Belgie ligt de kostprijs lager als in Nederland.
  Hier ligt de pachtprijs 600 euro hoger.
  De prijzen die jullie noemen liggen ver onder kostprijs.
  Blijven produceren voor dumpprijzen is dom. Denk eens economisch
  en niet op z'n boers.

 • Karel 7530

  Volgens mij is deze kostprijs per kg enorm overdreven. 16.4 cent de kg zou bij een opbrengst van 40ton/ha uitkomen op een kostprijs van 6520€/ha.
  Bij een opbrengst van 50 ton/ha zou je dan zelfs uitkomen op een kostprijs van 8200€/ha. Wat natuurlijk niet klopt want hoe hoger je opbrengst hoe lager je kostprijs per kg zou moeten zijn.

 • info36

  Bij deze prijs moet je ze een half jaar lang bewaren.
  Ik weet niet of een bewaarloods wegzetten bij jou gratis is maar hier zijn de jaarlasten enorm. Dan heb je nog bewaarverliezen en renteverliezen.
  Tel op je mechanisatiekosten, teeltkosten, brandstofkosten ( ook niet misselijk ),
  grondlasten ( zeer hoog ) en overige kosten en je zult zien dat er bij die prijzen nog nauwelijks een inkomen overblijft.

 • jan10

  Vergeet ook niet :oogstrisico,afkeur op kwaliteit en extra afleverkosten o.a. waskosten en rot gereden land voor de volgteelt die dus ook niet 100% slaagt.

 • Karel 7530

  Bewaren kost u ongeveer voor een loods van 2000 ton op 20 jaar 0.025€/kg per jaar.
  En tel voor uw eigen bedrijf eens uw kosten uit. Als je dan nog boven deze kostprijs komt dan doe je volgens mij toch enkele dingen verkeerd in uw teeltwijze. Teveel in loonwerk, of te dure investeringen?
  Maar ik kom op ons bedrijf toch behoorlijk onder deze kostprijs. En met de huidige contracten die nu gegeven worden lijkt het mij toch niet oninteressant om dit jaar aardappelen te telen.

 • Abalo

  Werk als Karel 7530,dus eerste stap :met kennis van zaken alle kosten in rekening brengen,zowel vaste als variabele kosten,en dit voor uw eigen bedrijf en niet dat van uw gebuur.Dit vraagt een exacte bedrijfseconomische boekhouding en zeker geen fiscale cijfers.Gemiddelde kosten geven een idee,maar het verschil tussen de laagste en de hoogste kostprijs per ton is zo groot als de gemiddelde kost per ton.

 • info36

  Jullie leren het nooit.
  Zijn jullie nu zo dom of ik zo slim.

 • b.hoogendijk

  een mooi ander alternatief is de teelt van zomerkoolzaad of winterkoolzaad voor zaaizaad productie . dit geef een veel hoger saldo als zomer of wintertarwe voor informatie van deze teelt
  B Hoogendijk
  06-53247057

 • ed12345

  Graag zou ik uitleg zien van die 5cent duurdere kostprijs op de klei tov lichtere grond

 • jk.

  als avebe niet beter gaat uitbetalen komen er sowieso meer consumptieaardappelen.......

 • Karel 7530

  @ info36
  Als wij zo dom zouden zijn, kan jij het ons dan leren aub? Geef eens een goed praktijkvoorbeeld van bij u op het bedrijf. Met cijfers en kengetallen aub.

 • info36

  Ik vermarkt mijn aardappelen zelf voor 50 tot 60 eurocent per kg.
  Als je denkt zoals de rest van de keten ( handel, verwerkers, exporteurs, winkels ) heb je die prijs ook nodig. Manco van veel boeren is dat ze bekrompen denken en het willen doen voor een zo laag mogelijke prijs omdat ze denken dat ze hun kostprijs beter op orde hebben als de collega's. Je blik verwijden en proberen te telen voor een goede prijs is het devies. Anders kun je veel beter kiezen voor minder intensieve teelten die tegenwoordig net zoveel opbrengen. Is beter voor je grond en portemonnee.

 • ed12345

  Nogmaals de vraag kan iemand mij in korte bewoordingen de reden geven van van de 5 cent duurdere kost prijs op klei t.o.v. lichtere gronden komt dat door hogere kosten bij de grond bewerkingen of gemiddeld minder kilo's of moet de grondprijs hoger ingeschat worden .Ik ben zelf geen aardappelteler (vroeger thuis wel) en gewoon benieuwd hoe dat komt. Bij voorbaat dank aan degene die dit voor mij uitlegt

 • Haarlemmermeer

  ed, zwaardere gronden zorgen voor hogere capaciteit van machines omdat er minder plant en rooi dagen zijn. Daarnaast moet het zuiverend vermogen van de rooimachine hoger zijn. Op kunstmest en beregening wordt meestal weer iets bespaard (ligt aan de kwaliteit van de gronden).

  Info36 Je generaliseert strategische keuze of je dure of goedkope aardappelen gaat telen. Als jij al € 0,50-€ 60,- vangt lever jij weer in op opbrengst, marketing of processing. Tuurlijk kan jij toevallig naast de beverwijkse bazaar een boerderij hebben of een redelijk succesvolle website hebben of elke week 4X op de markt staan of aan een supermarkt in randje Amsterdam leveren of pootgoed veredelen en/of telen. Het gaat erom dat jij een bepaalde keuze hebt gemaakt die voor cost efficiency kwekers van 200Ha niet op gaat.

 • marc47

  Cijfers; Kostprijs zand, grondkost 824.00, poters 912.00, kunstmest 139.00, bestrijdingsmiddelen 478.00, beregening(gemidd 10j) 522.00, machinekost 789.00, trekkrachtkost 692.00, arbeid 215.00, variabelekost 158.00, rente 341.00, opbrengst 49285kg. Kostprijs afland 0.1025€ , Voor het bewaren gaat het zo; afschrijving en kosten schuur en in/uitschuur machines 0.011, rente over produkt 0.002, bewaarverlies 392.00/ha ,arbeid 0.02. kostprijs schuur bij bewaring februari , 0.1435€ uren zijn betaald aan kostprijs, er is nog geen winst.Dit gaat over frites aardappelen

 • marc47

  kort voor zand; afland 0.1025€
  schuur 0.1435€

 • aardappelboer

  aantal opmerkingen hierover:grond huur je niet voor dat geld, poters kun je zelf vermeerderen dus lagere kostprijs,rente is wel veel, machinekosten is heel erg afhankelijk per bedrijf en areaal, opbrengst is wel erg laag voor fritesaardappelen op ons bedrijf ligt het gemiddelde over de laatste jaren 62 ton, let wel dit is op zand.Zo kan het kostenplaatje er al heel anders uitzien.

 • marc47

  Ze vroegen kengetallen, dit is voor onze streek, Antwerpse kempen.

 • agropak

  Aardappelboer, denk dat marc toch wel gelijk heeft. Landhuur is zelfs hoger, en ook al zou je eigen poters telen zal de kostprijs niet veel lager liggen. Als jij zoals je beweerd 62 t/ha rooit dan zul je wel van GOED pootgoed moeten uitgaan. Kosten voor kunstmest lijken mij ook nog wat aan de lage kant.
  Betr. De 62 t/ha gemiddeld lijkt me wat optimistisch geloof dat het landelijk gemiddelde veel lager ligt. Misschien heb je die opbrengst gehaald op een paar ha maar als je grotere oppervlaktes gaat telen zit er altijd wel een perceel bij met problemen dus lagere opbrengst

 • marc47

  Uitleg; die grondkost is niet alleen losse huur, ook vaste huur en eigendom, de pootgoed prijs; daar zit eigen teelt in 620€ maar ook licentie-rassen 1100€ en fontane 930€. Fontane 60ton, eigen première 39ton (2012), eigen bintje 47ton, allemaal NETTO.

 • Mels

  Janken over de kostprijs en ondertussen nieuwe trekkers kopen van 100000 euro en meer,net als de 4 rijige rooiers op een veel te klein areaal,inschuurlijnen van 250000 euro kopen is ook zo een kostprijsverlager.Ga eerst eens samenwerken of eens minder geld in oud ijzer steken,daar kon je kostprijs nog wel eens van opknappen.Een bewaarplaats bouwen kan ook wel goedkoper maar zolang er op elke cent 1/3 subsidie te behalen valt leert nooit iemand rekenen en ondernemen.

 • marc47

  Die Mels is blijkbaar jaloers, de kostprijs is bekend, de verkoopprijs ook, 18ct afland en 25ct uit de schuur.

 • Mels

  Niks jaloers,ik hou het bij pootgoed,ik wil alleen maar de heren en dames een spiegel voorhouden.Wij noemen dat hier mekkeren over honger met een biefstuk in je bek.Als ik het mis heb moet je mij maar eens uitleggen wat het nut is van de investeringen die ik opnoem.Ze verlagen de kostprijs allerminst of ik moet ergens een som gemist hebben in mijn rekenboek!!!!!!!,Als je meent elk jaar zulke bedragen uit te moeten geven kan ik ook wel op die kostprijs komen.

 • ed12345

  Martien kroon en vooral Marc47 bedankt voor de preciese uitleg en helemaal met u eens dat je eigen grond in de kostprijs moet verwerken daarom is de echte kostprijs voor iedereen verschillend .Alleen ik las in boerderij vandaag dat zand friters meestal af land geleverd worden waar de klei friters meestal thuis opgeslagen worden zoals u ook vermeld dat maakt een groot verschil ik denk zelfs dat de gebouwen niet te nieuw moeten zijn om voor die 5centen op te kunnen slaan

 • info36

  Van alle kostprijsberekeningen hierboven klopt geen hout.
  De werkelijke kostprijs ligt veel hoger.
  Ik las ergens dat iemand 139,00 euro rekent voor kunstmest.
  Teelt hij biologisch of zo.
  De werkelijke kunstmestkosten per ha zijn 308,00 euro aan stikstof, 150 euro aan kali en 75 euro aan fosfaat. Dit is nog buiten bladmeststoffen en dus aan de zuinige kant. Zo kom je hier alleen al 400 euro hoger. Hetzelfde voor de bestrijdingsmiddelen en ook de grondlasten liggen gemiddeld veel hoger dan 824 euro.
  Ik denk dat de meeste boeren terug naar school moeten.

 • marc47

  info36@ of jij moet terug naar school ... Dit hangt natuurlijk per regio af, met 35kuub VDM in het voorjaar met bijbetaling kost het kunstmest eigenlijk niks.Bestrijdingsmiddelen in het groot inkopen zonder begeleiding scheelt 25%.De kengetallen zijn voor regio zand zoals eerder beschreven dus alles LEZEN.

 • Jan1986

  Ik denk dat die +\- 12 cent in een normaal jaar wel klopt. Een extra luxe bewaarplaats, moderne inschuurlijnen nieuwe trekkers,karren komt nooit uit als je kijk naar de aardappelprijzen van tegenwoordig. (Mits er een mooi jaar is als dit!) dure investeringen zijn natuurlijk nodig maar verhogen de kostprijs. Het is gewoon erg vervelend dat het belangrijkste product ter wereld (voedsel) zo goedkoop mogelijk moet wezen. Iedereen heeft wel een andere kostprijs berekening. Als je echt alles op de cent gaat uitrekenen kan je denk ik beter voor een baas gaan werken. (Maandelijks de centjes vangen)

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.