Akkerbouw

Nieuws 1447 x bekeken

Koprotbestrijding vraagt om pakket maatregelen

Dronten – Uit onderzoek van PPO-agv en het Uienplatform blijkt dat de fungicide Signum de beste nevenwerking heeft tegen koprot in uien.

Een effectief middel is echter niet genoeg. In de koprotbestrijding is een pakket aan maatregelen doeltreffend.

Dat was de woensdag conclusie tijdens het veelbesproken thema koprot op de uiendag van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland.

Chris de Visser, onderzoeker bij PPO-agv van Wageningen UR, presenteerde de resultaten van een recent onderzoek naar koprot in uien op de proefboerderij in Valthermond. "Omdat dat geen uienteeltgebied is, brengen we andere uien niet in gevaar", verklaart Visser de locatiekeuze.

In het onderzoek zijn zeven middelen in een doorspuitschema getest naast een onbehandeld veld. Signum kwam als beste uit de bus. Ook Olympus, Fandango en een experimenteel middel bleken effectief tegen koprot.

In de strijd tegen de ongrijpbare schimmelziekte is een pakket aan maatregelen nodig, maakte De Visser duidelijk. "Overwintering van de schimmel minimaliseren, sporen detecteren, effectief spuitmoment en effectief middel bepalen", somt De Visser op.

Met een waarschuwingssysteem, dat door Dacom wordt ontwikkeld, moet duidelijk worden of er überhaupt sporen voorkomen op een perceel. Preventief spuiten is onverstandig, omdat het een kostbare aangelegenheid is. Verder is het zaak voor de zaadverkopers om ontsmet zaaizaad te blijven leveren en voor telers om hygiënemaatregelen toe te passen; afvalhopen afdekken en uien  niet op het land storten. Het inschuren is een cruciaal moment, maakt De Visser nog duidelijk. "Snel de hals drogen. " Rassenkeuze blijkt ook nog van belang. Sommige rassen hebben van nature een dunnere hals en dus een kleinere toegang voor de koprotschimmel.

Waarom koprot na jaren van afwezigheid in alle hevigheid voorkomt, weet De Visser niet. "Dat is een mysterie voor iedereen." Of er opnieuw een koprotjaar kan volgen? "Meestal komt koprot één of twee jaar voor, vaak na financieel slecht jaar. Gezien de huidige markt en ook het feit dat de uiensector er alert op is, denk ik dat koprot volgend seizoen niet voorkomt."

Of registreer je om te kunnen reageren.