Akkerbouw

Nieuws 891 x bekeken

Koprot geen groter probleem bij biologische uien

Warmenhuizen – Biologische uien hebben niet meer koprot dan gangbare. Dat zegt Johan Voragen van Bejo Zaden. Dat is bijzonder, aangezien biologische uien niet kunnen worden gespoten met middelen die in de gangbare sector wel beperkt kunnen worden ingezet.

“In beide segmenten komt dit seizoen koprot voor”,  legt Voragen uit. “Maar het ergst is het in de rode uien waar een tarra percentage van onder de 10 procent zeldzaam is. Rode uien zijn in alles gevoeliger dan gele.”

Waarom biologische uien niet erger zijn aangetast, kan Voragen niet verklaren. “Opvallend is het zeker, maar naar de reden kan ik slechts gissen. Misschien is het gewas sterker, omdat het rustiger is gegroeid.”

Elke partij uien heeft koprot. Volgens Voragen is dat steeds beter zichtbaar en dus makkelijker eruit te sorteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.